Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι δολοφονούνται στην Κολομβία
Η ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη στην Κολομβία πριν από δύο χρόνια θεωρείτο πως θα έβαζε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, κι οδήγησε να μειωθεί κατά 40% ο δείκτης των ανθρωποκτονιών συνολικά -- όμως οι δολοφονίες ακτιβιστών αυξήθηκαν, επισήμανε ο Μισέλ Φορστ, ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ αρμόδιος για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τον Ιούλιο η Global Witness, οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, σχεδόν τέσσερις ακτιβιστές για το περιβάλλον ή υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργατών γης δολοφονούνταν κάθε εβδομάδα πέρυσι, χρονιά που ήταν η πιο πολύνεκρη στα χρονικά. Τα Κράτη της Λατινικής Αμερικής τα πήγαν χειρότερα από εκείνα σε κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη.
«Στις αγροτικές περιοχές, όπου η απουσία του Κράτους συνδυάζεται με την ισχυρή παρουσία παράνομων ένοπλων οργανώσεων, άνδρες και γυναίκες, οι υπερασπιστές (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), αποτελούν εύκολο στόχο για εκείνους που θεωρούν την υπόθεσή τους εμπόδιο για τα συμφέροντά τους», επισήμανε ο Μισέλ Φορστ έπειτα από μια δεκαήμερη περιοδεία του στην Κολομβία.
«Έμαθα προς μεγάλη μου κατάπληξη ότι με εκατό δολάρια μπορείς "να σκοτώσεις και να τη γλιτώσεις", ή να προσλάβεις έναν φονιά», συνέχισε ο Φορστ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο στην Κολομβία είναι όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των εργατών γης, οι υπερασπιστές των ΛΟΑΤ+, των δικαιωμάτων των αφροκολομβιανών και των ιθαγενών, υπογράμμισε ο Μισέλ Φορστ.
«Μου προκάλεσαν αληθινή φρίκη όσα άκουσα από τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε ο επιτετραμμένος, ο οποίος συναντήθηκε με 200 ακτιβιστές από ολόκληρη την Κολομβία, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπογοτά. Μητέρες του έδωσαν φωτογραφίες των γιων και των κορών τους που αγνοούνται. Άκουσε τις μαρτυρίες ακτιβιστών που υπέστησαν επιθέσεις. Μίλησε για την «πιο φρικιαστική εμπειρία» της καριέρας του. «Η κατάσταση στην Κολομβία είναι αληθινά δραματική», διαπίστωσε.
Οι ακτιβιστές δολοφονούνται με ρυθμό που φθάνει τον έναν ανά δύο ημέρες φέτος στην Κολομβία, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Indepaz, το οποίο εδρεύει στην Μπογκοτά.
Ο Φορστ υπογράμμισε ότι μέσα στις δέκα ημέρες που έκανε περιοδεία στην Κολομβία, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις ακτιβιστές. Επισήμανε ακόμη πως τον ανησυχούν πολύ οι μαρτυρίες αφροκολομβιανών, σύμφωνα με τους οποίους οι επιθέσεις εναντίον τους σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται με ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κολομβία, ειδικά αυτές των τομέων των μεταλλείων και των ορυχείων.
Η νέα κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο, καταδικάζει τη βία και δεσμεύεται ότι θα λάβει μέτρα και θα καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των ακτιβιστών.
Κατά κυβερνητικά δεδομένα, 213 υπερασπιστές δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Οκτώβριο του 2018.
Υπάρχει «δέσμευση στα ανώτατα κλιμάκια του κράτους», είπε ο Φορστ. Πρόσθεσε πως «θα δούμε τους προσεχείς μήνες εάν την πολιτική βούληση θα ακολουθήσει η εφαρμογή μέτρων».