Η σύλληψη της κληρονόμου της Huawei δοκιμάζει τις σχέσεις Κίνας-Καναδά
Η Μενγκ Ζουάνγκζου κατηγορείται για «απάτη» από την αμερικανική δικαιοσύνη, συγκεκριμένα ότι συνωμότησε για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν εξαπατώντας χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 30 ετών.
Η κόρη του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού προσήχθη την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου στο Βανκούβερ και μετά από εξάωρη απολογία η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε για την Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα η διάδοχος της Huawei φέρεται ότι εξαπάτησε πολλές τράπεζες σχετικά με μια θυγατρική της Huawei ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην ιρανική αγορά, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη.
Η Μενγκ, αυτοπροσώπως, είχε πει σε Αμερικανούς τραπεζίτες ότι ο κινεζικός κολοσσός δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία Skycom μολονότι «η Skycom είναι η Huawei», όπως ανέφερε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην γίνει δεκτό το αίτημα της 46χρονης, που ζητούσε να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.
Παρότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Βανκούβερ είχε αρχικά απαγορεύσει να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση εν συνεχεία ήρε αυτήν την απαγόρευση.
Σημειωτέον ότι το δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε εκδόσει ένταλμα σύλληψης της Ουάνγκζου στις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα κατά την ακροαματική διαδικασία της Μενγκ Ουάνγκζου.
Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν γνώση ότι στις 29 Νοεμβρίου η 46χρονη Μενγκ θα βρισκόταν στο Βανκούβερ- ως ενδιάμεσο σταθμό- στο ταξίδι της προς τρίτη χώρα, που πιστεύεται ότι ήταν το Μεξικό, όπου και συνελήφθη.
Οργισμένη η κινεζική αντίδραση
Η είδηση της σύλληψης της Ουανγκζού ήρθε λίγο μετά την κήρυξη εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των G20 και προκάλεσε ιδιαίτερη αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές από τον φόβο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν το προηγούμενο Σάββατο στη σύνοδο της G-20 να αναστείλουν την εμπορική διαμάχη για μια περίοδο 90 ημερών. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις ο τεχνολογικός γίγαντας της Κίνας, διόρισε νέο οικονομικό διευθυντή (CFO), τον πρόεδρο Liang Hua.
Σε μια προσπάθεια το εν λόγω περιστατικό να μην παρακωλύσει τις συνομιλίες για την επίλυση των εμπορικών διαφωνιών αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπογράμμιζαν μετά την σύλληψη ότι ο αμερικανός Πρόεδρος δεν γνώριζε εκ των προτέρων κάτι σχετικά. Από πλευράς του ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, έκανε την Παρασκευή το πρωί την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία εμπλοκή στη σύλληψη και τόνισε πως η όλη υπόθεση δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη.
Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ανέφερε σε δήλωσή της λίγο μετά τη σύλληψη ότι συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους περί ελέγχου των εξαγωγών και κυρώσεων καθώς κι άλλους κανονισμούς. Οργισμένη ωστόσο ήταν εξαρχής η αντίδραση των κινεζικών αρχών, με τον εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά να απαιτεί την απελευθέρωση του στελέχους της Huawei.
Επιπλέον, οι Δυτικές κυβερνήσεις, εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμειξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό. Ωστόσο η Huawei διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της.
Η ZTE Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια της Huawei, αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.