Πώς είναι η σκοτεινή πλευρά της σελήνης (vid)

Gazzetta team
Πώς είναι η σκοτεινή πλευρά της σελήνης (vid)
Την πρώτη πανοραμική εικόνα της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης, όπου προσεληνώθηκε με επιτυχία ο κινεζικός δορυφόρος Chang'e-4 πριν από μία εβδομάδα, έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

Η πανοραμική εικόνα ελήφθη από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του Chang'e-4 και αποτελεί σύνθεση επιμέρους φωτογραφιών.

Με το Chang'e-4 η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που πάτησε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Τα μεγάλα φαβορί Λίβερπουλ, Τσέλσι και Γιουβέντους παίζουν σε φοβερές αποδόσεις στο νέοPamestoixima.gr.

Το Chang'e-4 βασίζεται για τις επικοινωνίες του με τη Γη στον κινεζικό δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao που διαθέτει μια παραβολική αντένα 4,2 μέτρων.

 

Εκτοξεύθηκε φέτος το Μάιο και βρίσκεται στην κατάλληλη τροχιά, σε απόσταση 64.000 χιλιομέτρων από την πίσω πλευρά του φεγγαριού, ώστε να βλέπει ταυτόχρονα τόσο τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όσο και τον πλανήτη μας.

Το Chang'e-4, που περιλαμβάνει μια άκατο προσελήνωσης βάρους 3,6 μετρικών τόνων και το μικρό ρόβερ Yutu, βάρους 140 κιλών, προσεληνώθηκε στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, η οποία πιθανόν έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς.

Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι.

Το ραντάρ του ρόβερ μπορεί να «δει» σε βάθος έως 100 μέτρων κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Το σκάφος διαθέτει επίσης τρεις κάμερες και μια σειρά από επιστημονικά όργανα (ορισμένα ευρωπαϊκής κατασκευής), όπως ένα αναλυτή σεληνιακής σκόνης, ένα αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου, ένα σεληνιακό σεισμογράφο κ.α.

Πηγή: reader.gr