Πυρηνικός κίνδυνος: Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στο Πακιστάν (vid)
Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατοπέδων εξτρεμιστών στο Πακιστάν, ανέφερε μέσω Twitter ινδός υπουργός, το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος στο Νέο Δελχί που ουσιαστικά επιβεβαίωσε μια καταγγελία που έκανε νωρίτερα εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων.
«Η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε νωρίς το πρωί σήμερα πλήγματα από αέρος εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και τα κατέστρεψε τελείως», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας Γκατζέντρα Σινγκ Σεχαουάτ, στέλεχος του κυβερνώντος εθνικιστικού-ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν κατήγγειλε ότι ινδικό αεροσκάφος παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε σε τομέα του πακιστανικού τμήματος του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να πετάξει «μέρος του φορτίου του» καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας έλαβαν μέτρα που ήταν «απαραίτητα» για την υπεράσπιση της χώρας, δήλωσε ινδός ομοσπονδιακός υπουργός, μετά την επιδρομή αεροσκαφών εναντίον στρατοπέδων φερόμενων ως εξτρεμιστών στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ.
Ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ, υπουργός Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων, δήλωσε ότι ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε πράσινο φως στις ένοπλες δυνάμεις να ανταποδώσουν την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, που αναζωπύρωσε την ένταση.
«Αυτό ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την άμυνας της χώρας» και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει δώσει το ελεύθερο στις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Τζαβαντεκάρ, προσθέτοντας πως «όλη η χώρα υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις».
Οι επιδρομές στο πακιστανικό έδαφος σημειώθηκαν καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στις δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 41 παραστρατιωτικοί.
Ο στρατός του Πακιστάν υποβάθμισε το επεισόδιο. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές όταν ινδικά μαχητικά «έριξαν βιαστικά» το «φορτίο» τους καθώς αναχαιτίστηκαν από πακιστανικά καταδιωκτικά σε μια περιοχή κοντά στη λεγόμενη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών.
Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, βομβαρδίστηκαν καταυλισμοί της Τζάις-ι-Μοχάμαντ, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 14ης.
Κατά το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-News18, υπήρξαν «σχεδόν 200 θύματα» στα ινδικά αεροπορικά πλήγματα. Το δίκτυο επικαλέστηκε «υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι τις επιδρομές εξαπέλυσαν 12 αεροσκάφη Mirage 2000 της ινδικής ΠΑ.
Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τη Γραμμή Ελέγχου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ και «έριξε (μέρος από το) φορτίο» του, αφού η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε κατεπείγουσα απογείωση καταδιωκτικών τα οποία το αναχαίτισαν, πάντως, τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.
«Ινδικό (στρατιωτικό) αεροσκάφος εισέβαλε στον τομέα της Μουζαφαραμπάντ», τόνισε ο υποστράτηγος Άσιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος σε μια περιοχή στο τμήμα του Κασμίρ που ανήκει στο Πακιστάν.
Πρόσθεσε πως αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν», το ινδικό μαχητικό προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους «του φορτίου» του καθώς «διέφευγε», κι ότι το φορτίο αυτό κατέπεσε «κοντά στην Μπαλακότ».
«Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές», διευκρίνισε ο υποστράτηγος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» για το επεισόδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο στρατός του Πακιστάν.
Η πόλη Μπαλακότ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα του Πακιστάν, απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947 και την ανεξαρτησία τους από την αποικιακή δύναμη, τη Βρετανία.
Η καταγγελία του Ισλαμαμπάντ περί παραβίασης του εναέριου χώρου του σημειώνεται καθώς η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν -- δύο χώρες που διάκεινται εχθρικά η μια έναντι της άλλης και διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια -- κλιμακώνεται, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν 40 ινδοί χωροφύλακες, ενέργεια που αποδόθηκε σε εξτρεμιστική οργάνωση που εφορμά στο ινδικό έδαφος από το Πακιστάν. Το Νέο Δελχί επέρριψε την ευθύνη στο Ισλαμαμπάντ. Η κυβέρνηση του Πακιστάν αρνείται ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση.
Οι βολές πυροβόλων και οι ρίψεις όλμων κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου είναι συχνές τα τελευταία χρόνια· η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων συνεχίζει να σιγοβράζει. Όμως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι μάλλον σπάνιες.
Το 2016, έπειτα από άλλη μία πολύνεκρη επίθεση εναντίον των σωμάτων ασφαλείας της Ινδίας στο Κασμίρ, το Νέο Δελχί είχε ανακοινώσει πως οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις πέρασαν τη Γραμμή Ελέγχου και έφεραν σε πέρας ένα «χειρουργικό πλήγμα» εναντίον βάσεων φερόμενων ως εξτρεμιστών στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ είχε αντιτείνει πως δεν έγινε τίποτε το σοβαρό.