Η γυναίκα σύμβολο των διαδηλώσεων στο Σουδάν δέχεται απειλές για τη ζωή της (pic & vid)
Λευκοντυμένη, η Αλάα Σάλεχ φαίνεται να στέκεται πάνω από τα πλήθη στο Χαρτούμ, όπου συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές για να απαιτήσουν από τον στρατό να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες.
Η εκδίωξη του 75χρονου Μπασίρ από την εξουσία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του.
«Ήθελα να ανέβω πάνω στο αυτοκίνητο και να μιλήσω στον κόσμο», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Twitter η Σάλαχ, 22 ετών, φοιτήτρια μηχανολογίας και αρχιτεκτονικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Σουδάν.
«Χρειαζόμαστε διεθνή υποστήριξη, ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει και να κατανοήσει τα αιτήματά μας».
Η ανάρτηση εκθειάζει τον ρόλο των Σουδανών γυναικών, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν πως λιγότερες από τις μισές γυναίκες είναι απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Σουδάν, όπου το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι περίπου τα 66 έτη.
«Δεν μπορεί να υπάρξει επανάσταση χωρίς τις γυναίκες. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς τις γυναίκες», λέει το tweet. «Πιστέψαμε ότι μπορούσαμε και έτσι τα καταφέραμε».
Δηλώνοντας «πολύ υπερήφανη που λαμβάνει μέρος σε αυτή την επανάσταση», η Σάλαχ είπε πως έχει λάβει απειλές για τη ζωή της αφότου η φωτογραφία και ένα βίντεο που την εικονίζουν έγιναν viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν θα υποχωρήσω. Η φωνή μου δεν θα καταπνιγεί», αναφέρει ένα tweet που ανάρτησε στον λογαριασμό της, στο οποίο προσθέτει πως ο Μπασίρ θα είναι υπεύθυνος, «αν μου συμβεί οτιδήποτε».
Το Thomson Reuters Foundation δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τη Σάλαχ για σχόλια ή να επιβεβαιώσει ότι έγραψε η ίδια τα tweet στον λογαριασμό της και όχι κάποιος εκπρόσωπος.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Μπασίρ, ο οποίος αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης έπειτα από καταγγελίες για γενοκτονία στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν στη διάρκεια μιας εξέγερσης που ξεκίνησε το 2003 και οδήγησε στον θάνατο 300.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.