Βρέθηκε το αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες τσίμπημα στον κόσμο (pics)
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, διαθέτει το πιο δηλητηριώδες τσίμπημα στον κόσμο, καθώς μικροί πόροι-άγκιστρα στα σχεδόν τρίμετρα πλοκάμια της είναι σε θέση να σκοτώσουν πάνω από 60 ενήλικες ανθρώπους.
Το ιδιαίτερα τοξικό δηλητήριο της Chironex fleckeri (όπως είναι κι η επιστημονική της ονομασία) προκαλεί σχεδόν αμέσως οξύτατους πόνους και νεκρώνει τους δερματικούς ιστούς, ενώ σε περίπτωση που η δόση είναι μεγαλύτερη μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ανακοπή καρδιάς, γεγονός που οδηγεί το θύμα σε θάνατο μέσα σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας.
- Μπλε μέδουσα με μήκος σχεδόν 2 μέτρα προκαλεί τρόμο σε σέρφερ και κολυμβητές (vids)
- Δεκατετράχρονη έμεινε σε κώμα για δύο εβδομάδες μετά από τσίμπημα μέδουσας (pics)
Η "box jellyfish" διαθέτει σχεδόν 60 πλοκάμια, το μεγάλο μήκος των οποίων αυξάνει την ακτίνα της δράσης της στην προσπάθεια της μέδουσας να πιάσει τα θηράματά της, όμως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι δύσκολα μπορεί κανείς να την εντοπίσει μέσα στο νερό, αυξάνει δραματικά τους κινδύνους για κάποια τραγική συνάντηση μαζί της.
Ο εφιάλτης, όμως, των Αυστραλών ενδέχεται να βρίσκεται στο τέλος του, καθώς ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν το αντίδοτο στο τοξικό δηλητήριο της μέδουσας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές εφάρμοσαν το δηλητήριο της μέδουσας σε εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα, με στόχο να δουν ποια από αυτά θα κατάφερναν να περιορίσουν τις επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Από τα πειράματα που διεξήγαγαν επί σειρά μηνών, κατέληξαν στη δημιουργία ενός αντιδότου, το οποίο είναι σε θέση να περιορίσει τα συμπτώματα (πόνος, ερεθισμός, νέκρωση ιστών) σε περίπτωση που εφαρμοστεί στο θύμα μέσα σε 15 λεπτά από την επαφή με τα πλοκάμια της μέδουσας.
Μάλιστα, το αντίδοτο δοκιμάστηκε πιλοτικά σε εθελοντές και βρίσκεται ήδη στην εγχώρια αγορά, ωστόσο εκκρεμεί ακόμα ο έλεγχος του κατά πόσο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο ανακοπής σε περίπτωση που το δηλητήριο είναι περισσότερο από ότι συνήθως.
Πληροφορίες: the guardian.com