Συνελήφθη η καπετάνισσα του Sea Watch 3 που έδεσε στη Λαμπεντούζα
Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την καπετάνισσα του πλοίου, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος.
Στα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης RAI η νεαρή καπετάνισσα του πλοίου Κάρολα Ρακέτε φαίνεται να μεταφέρεται από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η RAI τόνισε ότι συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού». Πρόσθεσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.
++ In stato di fermo Carola Rackete, la comandante della #SeaWatch3 pic.twitter.com/9a0j1EPjov
— annalisa camilli (@annalisacamilli) June 29, 2019
«Μόλις συνελήφθη», επιβεβαίωσε ο Νεουγκεμπάουερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ένα σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών με αλλεπάλληλες προσπάθειες επιχείρησε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του Sea Watch, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από την μέση ώστε να μην παγιδευτεί σε προβλήτα.
Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυνελλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δετατρείς μετανάστες έχουν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα.
Την Τετάρτη, η Ρακέτε αψήφησε τον αποκλεισμό την ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αλλά οι ιταλικές αρχές της αρνήθηκαν να εισέλθει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
Μια συμφωνία διαφάνηκε να επιτυγχάνεται χθες Παρασκευή για κατανομή των μεταναστών που παραμένουν στο σκάφος και να τερματιστεί το αδιέξοδο.
«Basta [Φτάνει]! Αυτή τη στιγμή το SeaWatch3 εισέρχεται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα», τόνισε με tweet η ΜΚΟ καθώς το σκάφος προσέγγιζε σήμερα το λιμάνι.
«Έχουν περάσει σχεδόν 60 ώρες από τότε που κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανείς δεν άκουσε. Κανείς δεν πήρε ευθύνη. Για ακόμη μια φορά εξαρτάται από εμάς, από την Ρακέτε και το πλήρωμά της να μεταφέρουν τους 40 ανθρώπους στην ασφάλεια» πρόσθεσε η Sea-Watch .
Basta! In this moment the #SeaWatch3 is entering #Lampedusa harbour.
It's been almost 60h since we declared a state of emergency. No one listened. No one took responsibility. Once more it's up to us, to Cpt. #CarolaRackete and her crew, to bringing the 40 people to safety. pic.twitter.com/rcxnMst4fO— Sea-Watch International (@seawatch_intl) June 28, 2019
Χθες Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα, ανέφερε ότι «τρεις-τέσσερις χώρες θα είναι διαθέσιμες για την κατανομή» των μεταναστών.
Είχε νωρίτερα κατηγορήσει την πλοίαρχο ότι προέβη σε μια «απίστευτα σοβαρή» ενέργεια όταν αποφάσισε να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα αψηφώντας την απαγόρευση της Ρώμης.
Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι «υπήρξαν κάποια θετικά νέα από τα κράτη μέλη», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να παράσχει λεπτομέρειες, καθώς «εξακολουθούν να γίνονται εντατικές επαφές με πολλά κράτη μέλη».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Sea-Watch Τζόρτζια Λινάρντι, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες. Η Γερμανία είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να υποδεχθεί μερικούς ανθρώπους στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας με άλλα κράτη μέλη της Ένωσης.
Η Λινάρντι σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η Ρακέτε τέθηκε υπό έρευνα από τις ιταλικές αρχές για υπόθαλψη παράνομης μετανάστευσης και παραβίαση των κανόνων περί ναυσιπλοΐας, καθώς αγνόησε την εντολή της ιταλικής ακτοφυλακής.
Ο Σαλβίνι έχει ζητήσει τη σύλληψη του πληρώματος με την κατηγορία ότι βοήθησε παράτυπους μετανάστες και την κατάσχεση του πλοίου.
Έτοιμη να υποδεχθεί 10 πρόσφυγες η Γαλλία
Το Παρίσι είναι έτοιμο να δεχθεί 10 από τους 40 μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το Sea-Watch 3, το πλοίο γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, τη χθεσινή νύχτα στο ιταλικό λιμάνι της Λαμπεντούζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Παρίσι.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναπτύξει εκ νέου τις επόμενες ημέρες, όπως κάνει επανειλημμένα εδώ και έναν χρόνο, μια αποστολή του υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου Προστασίας Προσφύγων και Απατρίδων ( (OFPRA) για την ταυτοποίηση 10 ανθρώπων που χρειάζονται προστασία, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφερθούν χωρίς καθυστέρηση στο έδαφός μας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Το Sea-Watch 3, που διέσωσε περίπου 40 μετανάστες, παραβίασε τον αποκλεισμό των ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, προκαλώντας την οργή της γαλλικής κυβέρνησης και τη σύλληψη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα της νεαρής καπετάνισσας του πλοίου, της Γερμανίδας Καρόλα Ρακέτε.
Ο ακροδεξιός Σαλβίνι κατήγγειλε «μια πολεμική ενέργεια» ζητώντας ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για την 31 ετών Γερμανίδα, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη δέσμευση του σκάφους και ένα γερό πρόστιμο για τη ΜΚΟ.
Οι 40 μετανάστες που ήταν επί 17 ημέρες εγκλωβισμένοι στο πλοίο, αποβιβάστηκαν τελικά σήμερα τα ξημερώματα στη Λαμπεντούζα.
Έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις αναμένεται να επιτρέψουν την κατανομή τους σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία.
«Η Γαλλία έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες στο έδαφός της περίπου 400 ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην Ιταλία και τη Μάλτα, και αυτό, έπειτα από συνεννόηση με τα άλλα κράτη μέλη και υπό ευρωπαϊκό συντονισμό», υπενθυμίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
«Η σημερινή ιταλική κυβέρνηση επιλέγει μη συντονισμένες λύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της, καταγγέλλοντας παράλληλα την έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της», αναφέρει επικριτικά το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Έτσι, ανακοίνωσε κλείσιμο των λιμανιών της κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, έστω και αν άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα συνεχίζουν να αποβιβάζονται στην Ιταλία, τόσο από τα πλοία μκο όσο και από πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής».
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία συνεχίζει να χρειάζεται αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία ωστόσο καταγγέλλει», προσθέτει το γαλλικό υπουργείο. Και «η Γαλλία θα συνεχίσει τη δράση αλληλεγγύης προς τον ιταλικό λαό για την υποδοχή ανθρώπων που χρήζουν προστασίας».
Η Γαλλία αρνείται από την πλευρά της να ανοίξει τα λιμάνια της, υποστηρίζοντας ότι οι ακτές της δεν είναι οι πλησιέστερες στα πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Ωστόσο, υπερηφανεύεται ότι αντιδρά με τη μεγαλύτερη ταχύτητα μόλις οι πρόσφυγες φθάσουν σε ένα λιμάνι.
Τον Απρίλιο, το Παρίσι δεσμεύτηκε να δεχτεί 20 από τους 64 μετανάστες που διασώθηκαν από το AlanKurdi, ενώ επέβαιναν σε πλοιάριο στ' ανοιχτά της Λιβύης πριν αποβιβαστούν στη Μάλτα.
Η περίπτωση του Sea-Watch 3 είναι ένα νέο επεισόδιο της ανθρωπιστικής και της διπλωματικής κρίσης στο θέμα της υποδοχής μεταναστών: το καλοκαίρι του 2018 ο Ματέο Σαλβίνι έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία των ΜΚΟ για να αναγκάσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να καταλήξουν σε μια κατανομή κατά περίπτωση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Αγνοούμενος πεζοπόρος βρέθηκε ζωντανός μετά από 50 ημέρες στην καναδική έρημο: Κατάφερε να επιζήσει σε θερμοκρασίες κάτω από το 0 (vid)
- ΗΠΑ: Μουσικοχορευτικό σόου Τραμπ και Μασκ σε ρυθμό «YMCA» στο δείπνο των Ευχαριστιών
- Μπουκιά 6 εκατ. δολαρίων - Επιχειρηματίας έφαγε τη μπανάνα που αγόρασε σαν έργο τέχνης από τον οίκο Sotheby's