Κινεζικό... ντου στη Wikipedia με χιλιάδες τροποποιήσεις στα λήμματα για Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και Δαλάι Λάμα
Μέσα σε μία μόνο ημέρα (το περασμένο Σάββατο), η περιγραφή της Ταϊβάν άλλαξε από «ένα κράτος στην Ανατολική Ασία» σε «μια επαρχία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» αμέτρητες φορές!
Θυμίζουμε, η Ταϊβάν, ή Δημοκρατία της Κίνας, όπως αυτοπροσδιορίζεται από το μερικώς διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς που τη διέπει, είναι νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας. Ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας» αναγνωρίζεται μόνο από 20 κράτη. Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιμένει να τη θεωρεί επαρχία της. Η Ταϊβάν, όμως, διατηρεί στενές σχέσεις με τις Η.Π.Α, την Ιαπωνία, αλλά και με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Οι μυστηριώδεις τροποποιήσεις στη Wikipedia, ωστόσο, δεν επηρέασαν μόνο την Ταϊβάν.
Διότι και η σελίδα για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ άλλαξε 65 φορές μέσα σε μία μέρα, ενώ ακολούθησε... γαϊτανάκι, που επηρέασε και άλλα λήμματα -και που αποδεικνύει ότι υπήρξε κινεζικός δάκτυλος!
Για παράδειγμα, ενώ η αγγλική έκδοση για τα νησιά Senkaku («αιώνια» η διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας για αυτά) αναφέρει ότι είναι «νησιά στην Ανατολική Ασία», ο κινεζικός... δάκτυλος τα συμπεριέλαβε στην «εγγενή επικράτεια της Κίνας».
Άλλαξε -επίσης εκατοντάδες φορές- μέχρι και το λήμμα για τη Σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν, το 1989 και παρουσιάστηκε ως «το περιστατικό της 4ης Ιουνίου», που έγινε για να «αμβλύνει τις αντεπαναστατικές ταραχές»!
Ο Δαλάι Λάμα, δε, περιγράφεται ως Θιβετιανός πρόσφυγας στην αγγλική Wikipedia και μετατράπηκε σε «Κινέζο εξόριστο».
Ο Jamie Lin, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Wikimedia στην Ταϊβάν, πιστεύει ότι υπήρξε μια «επίθεση» κατευθείαν από την κινεζική κυβέρνηση! Όπως είπε στο BBC, «όλο αυτό ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση. Είναι τρομερό».
Μια έρευνα του BBC εντόπισε σχεδόν 1.600 προκαταρκτικές τροποποιήσεις σε 22 πολιτικά και πολύ ευαίσθητα άρθρα, αλλά δεν κατάφερε να βρει ποιος έφτιαξε καθεμιά από αυτές...
Να θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Μάιο η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia έχει μπλοκαριστεί στην Κίνα και η απαγόρευση πρόσβασης ισχύει για τις εκδόσεις της σε όλες τις γλώσσες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 10 λεπτά από τον σύντροφό της ή συγγενή της σε διεθνή κλίμακα
- Νεαρή TikToker μίλησε για την σπάνια πάθηση που έχει στο μάτι της: «Να φοράτε τα γυαλιά ηλίου» (vid)
- «Γιατί είναι οι ισλαμιστές Τούρκοι στο ΝΑΤΟ;» Όταν ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ ήθελε τον Ερντογάν εκτός Συμμαχίας