Συρία: Στο Κομπάνι ο συριακός στρατός με ρωσική υποστήριξη

Gazzetta team
Συρία: Στο Κομπάνι ο συριακός στρατός με ρωσική υποστήριξη
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι.

Οι συμμαχικές δυνάμεις εισήλθαν στο Κομπάνι, μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και ο συριακός στρατός.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Συγκεκριμένα το τηλεοπτικό δίκτυο, αναφέρει ότι ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

Νωρίτερα πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Ευφράτη ποταμό και έφθασαν έξω από το Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις δυνάμεις του SDF.

 

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Ανησυχία για την αποφυλάκιση τζιχαντιστών εξέφρασε ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σε πολύ σύντομη δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς ωστόσο να ζητήσει τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ανάμεσά τους η Ρωσία, βασικός παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην βορειοανατολική Συρία, τονίζουν επίσης στο κείμενο αυτό «τη μεγάλη ανησυχία» τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.

«Όλοι συμφωνούμε» όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ανασυγκρότησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, δυτικός πρεσβευτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το κείμενο που πρότεινε η Γαλλία και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος μιας συνεδρίασης τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι δεν περιέχει ούτε καταδίκη της τουρκικής επίθεσης, ούτε ζητεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά μια πρώτη συνεδρίαση για τη Συρία, ανταγωνιστικά κείμενα που προτείνονταν από τους Ευρωπαίους, μέλη του Συμβουλίου (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία) από τη μια πλευρά, και από τις ΗΠΑ από την άλλη, και ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επίθεσης, είχαν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα.

Έκτοτε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βελτίωσαν τον συντονισμό τους, δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον εκτοπισμό 160.000 και πλέον αμάχων και την αποχώρηση, προληπτικά, διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σ'έναν δοκιμαζόμενο λαό από έναν πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και μετρά περισσότερους από 370.000 νεκρούς.

Πηγή: reader.gr