Θρίλερ με εξαφάνιση πριγκίπισσας της Σαουδικής Αραβίας

Gazzetta team
Θρίλερ με εξαφάνιση πριγκίπισσας της Σαουδικής Αραβίας
Η πριγκίπισσα Μπασμά Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ έχει εξαφανιστεί από τον περασμένο Μάρτιο, με πηγές που πρόσκεινται σε αυτήν να πιστεύουν ότι είναι σε κατ' οίκον περιορισμό.

Όπως αναφέρει το Deutsche Welle, η επιφανής πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας, Μπασμά Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, η οποία είναι γνωστή για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, υπάρχουν φόβοι ότι αγνοείται από τον Μάρτιο και πιστεύεται ότι είναι υπό κατ' οίκον περιορισμό χωρίς καμία κατηγορία.

Μία πηγή που πρόσκειται στην πριγκίπισσα που επιθυμεί να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας , δήλωσε στο DW η πριγκίπισσα δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά καθώς οι τηλεπικοινωνίες παρακολουθούνται.

Η πριγκίπισσα φέρεται να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την κόρη της και έρχεται σαν αποτέλεσμα της κριτικής που ασκείται στον ηγέτη της χώρας τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαμάν, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονίες, εξαφανίσεις, φυλακίσεις και εκφοβισμό εντός της βασιλικής οικογένειας.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έκαναν κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

 

Σύμφωνα με την πηγή, η πριγκίπισσα Μπασμά είναι υπό κράτηση από τον περασμένο Μάρτιο καθώς ήταν ύποπτη για να δραπετεύσει από τη χώρα μαζί με την κόρη της, αφού ήθελε να ταξιδέψει στην Ελβετία για ιατρικούς λόγους.

Από τότε όπως αναφέρει η πηγή, οι Αρχές δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα τους για περισσότερες πληροφορίες.

Επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι η πριγκίπισσα Μπασμά είχε λάβει άδεια για να ταξιδέψει στις 18 Δεκεμβρίου μαζί με την κόρη της, για επείγουσα ιατρική θεραπεία όπως ζητήθηκε από τον Ελβετό γιατρό της.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δικηγόρο που ανέλαβε το ταξίδι, Λέοναρντ Μπένετ, τελικά δεν της επετράπη να φύγει. «Κανείς δεν ήξερε πού ήταν και όλοι φοβόμασταν το χειρότερο. Όταν την εντοπίσαμε, ακουγόταν πιο πολύ σαν κρατούμενη».

Όπως λέει ακόμα ο Μπένετ, η πτήση είχε προορισμό τη Γενεύη, ωστόσο επειδή είχε ως ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία μία αντίπαλη χώρα για τη Σαουδική Αραβία, το ταξίδι προκάλεσε υποψίες.

Η πριγκίπισσα Μπασμά έχει εξαφανιστεί από τον Μάρτιο , άλλα όπως υποστηρίζει ένας φίλος της, η βασιλική οικογένεια γνωρίζει που βρίσκεται, ενώ σύμφωνα με την πηγή η σύλληψη της δεν ήταν πολιτική και δεν διατάχθηκε σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη βασιλική οικογένεια, η οποία ίσως να μην έχει γνώση.

Ποια είναι η πριγκίπισσα Μπασμά

Είναι μητέρα πέντε παιδιών, άρχισε να γράφει για σαουδαραβικά media το 2006 και εκ τότε έγινε επιχειρηματίας και αποτελούσε τη δημόσια φωνή στη χώρα η οποία καλούσε για μεταρρυθμίσεις και ερχόταν σε αντίθεση με τους νόμους χώρους.

Αφού χώρισε με τον άντρα της εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 2011, οπότε και έγινε η φωνή η οποία εμφανιζόταν να μιλάει και να υπογραμμίζει διάφορα ζητήματα που ταλανίζουν τη ζωή της Σαουδικής Αραβίας στο εξωτερικό, όπως είναι η διαφθορά, ανθρωπιστικά θέματα και οι οικονομικές ανισότητες στη χώρα. Επίσης προώθησε συνταγματικές αλλαγές στο βασίλειο που θα μπορούσαν να περιορίσουν το ρόλο της θρησκευτικής αστυνομίας και να κατοχυρώσουν τα διακαιώματα των γυναικών.

Σύμφωνα πάντως με την πηγή η κριτική της δεν στόχευσε απευθείας στη βασιλική οικογένεια και ότι ήταν πάντα πιστή στην ευρύτερη βασιλική οικογένεια και δεν θα έκανε κάτι το οποίο θα έκανε κακό στη χώρα της.

Επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία το 2015 αφού έκλεισαν κάποιες από τις επιχειρήσεις της στο Λονδίνο και μεταβίβασε τις υπόλοιπες στις κόρες της το 2018, παρ’ όλ’ αυτά συνέχισε να εμφανίζεται στα διεθνή media. Όμως μετά από εκβιασμούς όταν είχε εναντιωθεί στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, τον Ιανουάριο του 2018, οι εμφανίσεις της περιορίστηκαν.

Ενδοοικογενειακής διαμάχη ή πολιτικά κίνητρα

Παρόλο που πιστεύεται ότι πήγε να δραπετεύσει από τη χώρα, υπάρχει η πιθανότατα μίας ενδοοικογενειακής διένεξης ή ενός νομικού ζητήματος που σχετίζεται με τους γιους της. Πέρσι τα Μ.Μ.Ε. της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι οι γιοι της εμπλέκονταν σε μία υπόθεση βίαιη επίθεση σε βάρος αξιωματούχου της τροχαίας και είχαν τεθεί υπό κράτηση χωρίς έρευνα. Σύμφωνα με το φίλο της, η πριγκίπισσα έδωσε μάχη και κατάφερε να τους απελευθερώσει.

Όπως λέει ο καθηγητής του London School of Economics, Μαντάουϊ αλ-Ρασσιντ, που είναι ειδικός ειδικός σε θέματα πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας, είναι πιθανό η πριγκίπισσα να εμπλέκεται σε ενδοοικογενειακή διαμάχη για κληρονομικά ζητήματα ή σχετικά με την κράτηση των γιων της και την αποτροπή της φυγής της μαζί με την κόρη της.

Οι νόμοι της χώρας αναφέρουν ότι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία παρόλο που στις περισσότερες γυναίκες επιτρέπεται να ταξιδέψουν πλέον μόλις γίνουν 21 χωρίς τη συνοδεία κάποιου άντρα. Τα διαβατήρια των μελών της βασιλικής οικογένειας βέβαια είναι διαφορετικά καθώς όπως λέει ο αλ-Ρασίντ «φοβούνται για την τιμή των πριγκιπισσών».

Πηγή: reader.gr