Ανακαλύφθηκε μυστικό δωμάτιο δίπλα στον τάφο του Τουταγχαμών που ίσως είναι ο ταφικός θάλαμος της Νεφερτίτης! (pics)
Μπροστά σε μία τεράστια ανακάλυψη βρίσκονται Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έριξαν... βόμβα, τονίζοντας πως, ίσως, έχουν βρει τον τάφο της Νεφερτίτης!
Οι εν λόγω αρχαιολόγοι, που εργάζονται στην περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων, ισχυρίζονται, συγκεκριμένα, ότι ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει τον μυστικό τάφο της θρυλικής βασίλισσας, κρυμμένο σε έναν, μέχρι πρότινος, άγνωστο χώρο κοντά στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών!
Αν αποδειχθεί, τελικά, πως έχουν δίκιο, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στην ιστορία της Αιγύπτου.
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων, Mamdouh Eldamaty, από το πανεπιστήμιο Ain Shams, χρησιμοποίησε ραντάρ διείσδυσης εδάφους -όπως λέγεται- και βρήκε έναν μυστικό διάδρομο κοντά στον τάφο ενός από τους πιο διάσημους βασιλικούς τάφους της Αιγύπτου, εκείνον του Φαραώ Τουταγχαμών. Ο αξιοθαύμαστος χώρος ταφής του αγοριού ανακαλύφθηκε, θυμίζουμε, το 1922 από τον Άγγλο αρχαιολόγο Howard Carter.
Radar clues reignite debate over hidden burial chambers: A radar survey around the tomb of Tutankhamun in Egypt's Valley of the Kings has revealed possible evidence of further hidden chambers behind its walls. The findings — in an unpublished report,… https://t.co/IjGluILQtk pic.twitter.com/g7E4bR8w2R
— The Cartel (@Skowtura_Ini) February 20, 2020
Παρόμοιες μελέτες, που «διεισδύουν» στο έδαφος, πραγματοποιήθηκαν στον τάφο και το 2017, αλλά δεν βρέθηκαν κρυφά δωμάτια.
Εντούτοις, ο Eldamaty και η ομάδα του δεν τα παράτησαν και ανακάλυψαν τώρα ένα μεγάλο δωμάτιο 32 τετραγωνικών μέτρων με μια οροφή ύψους δύο μέτρων, που ήταν κρυμμένο στο κοντινό υπόστρωμα, στο ίδιο βάθος, περίπου, με τον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών.
Newly discovered SECRET CHAMBER beside King Tut’s tomb may be burial site of Egypt’s long-lost Queen Nefertiti https://t.co/nsa0RDsJHc #
— Willie Girald-Rosa, PhD (@rosa_girald) February 20, 2020
Η ομάδα δεν είναι βέβαιη αν ο νέος χώρος είναι, φυσικά, συνδεδεμένος με τον τάφο του Τουταγχαμών, αλλά η κάθετη θέση του σε σχέση με αυτόν μπορεί να υποδηλώνει μια σύνδεση -και πιθανώς τον μακρόστενο τάφο της μυστηριώδους βασίλισσας της Αιγύπτου.
Η ζωή της -πανέμορφης- Νεφερτίτης περιβάλλεται από μυστήριο. Ο φημισμένος γυναικείος Φαραώ και μητριά του Βασιλιά Τουταγχαμών πιστεύεται ότι βασίλευσε την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της ευημερούσας 18ης Δυναστείας της Αυτοκρατορίας, πριν από 3.300 χρόνια, από το 1353 έως το 1336 π.Χ. Ωστόσο, ο τάφος της δεν βρέθηκε ποτέ.
1923 Howard Carter opens the inner burial chamber of the Pharaoh Tutankhamun's tomb and finds the sarcophagus
— The RACONTEURs Media (@theraconteursng) February 16, 2020
.#theraconteursmedia pic.twitter.com/NmFSf1l6ob
Οι αρχαιολόγοι έχουν παραδώσει τα ευρήματά τους στο ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (SCA) από τις αρχές του μήνα και ελπίζουν να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες ανασκαφές στον χώρο, για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους και ενδεχομένως να αποκαλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αιγυπτιακής ιστορίας.