Ελληνίδα κάτοικος Ρότερνταμ στο gazzetta.gr: «Lockdown στην Ολλανδία μέχρι την 1η Ιουνίου!»
Η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες όπου τα κρούσματα από τον κορονοϊό αυξάνονται και μόνο την 25η Μαρτίου ανακοινώθηκαν 852 περιπτώσεις του Covid-19 και 80 θάνατοι. Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα της τουλίπας από τις 27 Φεβρουαρίου όταν και ανακοινώθηκε το πρώτο θετικό δείγμα, έχει ανέβει στα 6412 με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει στους 356.
Στις Κάτω Χώρες δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που ζουν κι εργάζονται τα τελευταία χρόνια και η Ηρώ Φάκου η οποία είναι κάτοικος Ρότερνταμ από το 2012 μίλησε στο gazzetta.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, για τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η ολλανδική κυβέρνηση απαγορεύοντας τις συνευρέσεις και τις εξόδους μέχρι την 1η Ιουνίου, αφού όπως τονίζει... «Η Ολλανδία είναι γενικά μια κρύα και μουντή χώρα, οπότε με την παραμικρή υπόνοια ήλιου, όλοι θέλουν να βγουν έξω για να τον απολαύσουν», προσθέτοντας όμως πως η πλειοψηφία των πολιτών πειθαρχεί με τους νόμους που έχει επιβάλει το Κράτος.
Αρχικά η Ηρώ περιέγραψε την τωρινή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και το πως ξεκίνησε η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα. «Τα κρούσματα δυστυχώς αυξάνονται κάθε μέρα με τους θανάτους να φτάνουν συνολικά τους 356. Τα περισσότερα επικεντρώνονται στο νότιο μέρος της Ολλανδίας και συγκεκριμένα τις περιοχές κοντά στα σύνορα με Βέλγιο και Γερμανία. Αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τα κρούσματα στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα».
Τα μέτρα που πήρε η ολλανδική κυβέρνηση δεν ήταν οριζόντια αλλά σταδιακά με αποκορύφωμα την απόφαση να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις εξόδους μέχρι την 1η Ιουνίου με τα γνωστά σε όλους μας coffeeshops παρότι έκλεισαν αρχικά, να ανοίγουν αφού υπήρχε ο φόβος για παράνομη πώληση στους δρόμους. «Τα μέτρα άρχισαν να γίνονται σταδιακά όλο και πιο αυστηρά. Αρχικά μας παρότρυναν να περιορίσουμε τις εξόδους και να δουλεύουμε από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Στη συνέχεια, έκλεισαν τα σχολεία, μη απαραίτητα καταστήματα, εταιρείες, γυμναστήρια κλπ. Το αποκορύφωμα ήταν αυτή την εβδομάδα, καθώς απαγορεύτηκαν όλες οι συνευρέσεις και έξοδοι μέχρι την 1η Ιουνίου! Επιτρέπονται οι έξοδοι μόνο για τα απαραίτητα ψώνια, στους ανθρώπους που πρέπει να παρευρεθούν στις δουλειές τους ή πρέπει να προσέξουν άλλους. Επίσης επιτρέπεται το ατομικό περπάτημα και η απόσταση του 1.5 μέτρου πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις. Έχει ακόμα δοθεί το δικαίωμα στους δημάρχους να κλείνουν ανοιχτούς χώρους όπως πάρκα όταν μαζεύεται πολύς κόσμος και να δίνουν πρόστιμα όταν τα μέτρα δεν τηρούνται. Tα πολύ σημαντικά για την Ολλανδία coffeeshops, ενώ στην αρχή είχαν κλείσει, τώρα τα έχουν ξανανοίξει γιατί η κυβέρνηση φοβήθηκε την παράνομη πώληση στους δρόμους».
Η πλειοψηφία του κόσμου ακολουθεί τις οδηγίες αν και υπάρχουν περιπτώσεις που οι πολίτες της μπαίνουν στον πειρασμό της βόλτας ειδικά όταν υπάρχουν ηλιόλουστες ημέρες αφού γενικά η Ολλανδία είναι μια μουντή χώρα. «Η πλειοψηφία ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος των οδηγιών, δηλαδή μένουν στο σπίτι, έχουν περιορίσει τις εξόδους και ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής. Η Ολλανδία είναι όμως γενικά μία κρύα και μουντή χώρα, οπότε με την παραμικρή υπόνοια ήλιου, όλοι θέλουν να βγουν έξω για να τον απολαύσουν. Εξαίρεση δεν ήταν δυστυχώς το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όπου ο κόσμος ξεχύθηκε στα πάρκα σαν να μην υπήρχε ο κορονοϊός. Αυτό είχε προφανώς σαν αποτέλεσμα περισσότερα κρούσματα και τα αυστηρότερα μέτρα».
Το Ρότερνταμ είναι από τις πόλεις που έχουν επηρεαστεί αρκετά από την πανδημία, αφού μην ξεχνάμε είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο λιμάνι παγκοσμίως. «Έχουν σίγουρα μειωθεί οι συνευρέσεις και οι έξοδοι, αλλά ακόμα υπάρχει κόσμος που κυκλοφορεί. Γενικώς οι Ολλανδοί είναι λαός που ακολουθεί τους κανόνες και πιστεύω οι κάτοικοι του Ρότερνταμ δεν αποτελούν εξαίρεση».
Όσον αφορά την ίδια είναι ιδιαίτερα προσεκτική και τηρεί τους κανόνες έχοντας την δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι της. «Ως προς την ατομική ευθύνη προσπαθούμε να τηρούμε τους κανόνες και η όποια έξοδος από το σπίτι είναι μόνο για τα ψώνια. Το καλό με την δουλειά είναι ότι από τις 13 Μαρτίου είμαστε στις οικίες μας και συνεχίζουμε περιμένοντας να δούμε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό. Όλα τα meetings γίνονται με κάμερα πλέον και έχουμε καθημερινά check-ins με τις ομάδες μας για να δούμε αν όλοι είναι εντάξει γιατί εκτός από την δουλειά πλέον προέχει και η υγεία».