Κινέζοι γιατροί στην Ιταλία: «Μην κάνετε το ίδιο λάθος, απομονώστε μαζικά τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορονοϊού»

Gazzetta team
Κινέζοι γιατροί στην Ιταλία: «Μην κάνετε το ίδιο λάθος, απομονώστε μαζικά τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορονοϊού»
Κινέζοι γιατροί, που ταξίδεψαν στην Ιταλία, προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση με τον κορονοϊό, προειδοποίησαν τις ιταλικές αρχές ότι κάνουν το ίδιο λάθος με την Κίνα, με το να λένε στους ανθρώπους με ήπια συμπτώματα να μείνουν σπίτι!

Σε μαζική απομόνωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα κορονοϊού πρέπει να στραφεί η Ιταλία, αντί να τους δίνει την οδηγία να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, όπως προειδοποίησαν Κινέζοι εμπειρογνώμονες, που ταξίδεψαν στη γειτονική μας χώρα, προκειμένου να συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν τους Ιταλούς γιατρούς και επιστήμονες, που δίνουν, καθημερινά, μια τρομακτική μάχη με τη νόσο.

«Οι γιατροί στην Ουχάν έκαναν ακριβώς το ίδιο λάθος στο ξεκίνημα της εξάπλωσης του Covid-19», επισήμανε στις ιταλικές αρχές, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Liang Zong'An, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας, αλλά και του αναπνευστικού τμήματος στο Νοσοκομείο Δυτικής Κίνας, στο Πανεπιστήμιο Sichuan.

Τους είπε, συγκεκριμένα, πως, ενώ οι σοβαρά ασθενείς άρχισαν να γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία, οι γιατροί, τότε, συνέστησαν σε εκείνους με ήπια συμπτώματα να απομονωθούν στο σπίτι, εν μέρει για να μειώσουν την πίεση στο υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ουχάν.

Ακόμη, όμως, εκείνη την περίοδο, στην αρχή όλης αυτής της ιστορίας, δεν είχε γίνει καλά κατανοητό πόσο μολυσματικός μπορεί να είναι ο ιός, ακόμη και για όσους δεν φαίνονται πολύ άρρωστοι. Οι ερευνητές, ωστόσο, σήμερα γνωρίζουν -αναφέρει πάντα το Bloomberg- ότι οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα, που τους λένε να παραμείνουν στο σπίτι, συνήθως διακινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό σε μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και σε άλλους, έξω από τα σπίτια τους, αφού κάποιοι κινούνται ακόμα ελεύθερα.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, έγραψε σήμερα ότι, μόνο το Σάββατο, 50 άτομα παραβίασαν τους κανόνες απαγόρευσης κυκλοφορίας και κυκλοφορούσαν στους δρόμους αντί να μείνουν σπίτι.

Τι συνέβη στην Ουχάν με τις ήπιες περιπτώσεις

Η Ουχάν άρχισε να θέτει σε καραντίνα όλες τις ήπιες περιπτώσεις κορονοϊού, σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, που στήθηκαν σε γραφεία, στάδια και γυμναστήρια, στις αρχές Φεβρουαρίου. Μια κίνηση που βοήθησε δραματικά στην επιβράδυνση της διάδοσης της νόσου.

Ο Liang και η ομάδα του, λοιπόν, συμβούλευσαν την Ιταλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας και να απομονώσει, ακόμη και βίαια(!), ασθενείς με ήπια συμπτώματα από τις οικογένειές τους!

«Στην Κίνα, μελέτη σε μια επαρχία έδειξε ότι το 80% των λοιμώξεων προήλθε από ανθρώπους που τους είπαν να ξεκουραστούν στο σπίτι», λέει ο Xiao Ning, ερευνητής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που ήταν μέλος της ομάδας. «Οι ιταλικές οικογένειες, γενικά, ζουν σε πιο ευρύχωρα διαμερίσματα από ό,τι οι άνθρωποι στην Ουχάν», δήλωσε από την πλευρά του ο Liang.

«Δεν μπορούμε να πούμε αν η καραντίνα της Ιταλίας είναι σωστή ή λάθος, επειδή κάθε χώρα έχει τον δικό της μηχανισμό, αλλά εντοπίσαμε κάποια προβλήματα», συνέχισε ο Xiao. Για να συμπληρώσει ο Liang: «Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες που συναντήσαμε δεν μπόρεσαν να μας πουν πόσες λοιμώξεις προέκυψαν από την απομόνωση στο σπίτι».

Το Μιλάνο, πάντως, έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται ξενοδοχεία για ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Ένα από αυτά, με 306 δωμάτια, θα είναι έτοιμο αυτή την εβδομάδα, για να απομονώσει ασθενείς από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.