Το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο είναι το απόλυτο καταφύγιο από τον κορονοϊό (pics & vids)

Gazzetta team
Το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο είναι το απόλυτο καταφύγιο από τον κορονοϊό (pics & vids)
Μυστηριώδες, καλυμμένο εξ ολοκλήρου από έναν παγετώνα και 2.600 χλμ. μακριά από τον πολιτισμό, το νησί Μπουβέ είναι το τέλειο κρησφύγετο μέχρι να περάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Αν πραγματικά θέλετε να ξεφύγετε από όλη αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό και τα περιοριστικά μέτρα, και αν, φυσικά, καταφέρετε να ξεπεράσετε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες για να φτάσετε εκεί, τότε ο ιδανικός προορισμός για εσάς είναι το νησί Μπουβέ: Το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο!

Αυτό το ακατοίκητο -προφανώς- υποανταρκτικό ηφαιστειογενές νησί, που αποτελεί εξάρτηση της Νορβηγίας, βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, στο νότιο άκρο της Μεσο-Ατλαντικής Ράχης και είναι το πιο απομακρυσμένο, από τα ηπειρωτικά, νησί στον κόσμο, περίπου 1.700 χιλιόμετρα βόρεια της Ακτής Πριγκίπισσας Άστριντ της Γης της Βασίλισσας Μοντ, στην Ανταρκτική, 1.160 χιλιόμετρα ανατολικά των Νησιών Νότιων Σάντουιτς και 2.600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Νότιας Αφρικής.

Η απόστασή από την τελευταία είναι και η απόστασή του από τον πολιτισμό...

Το Μπουβέ έχει έκταση 49 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το 93%, ωστόσο, καλύπτεται από έναν παγετώνα. Μάλιστα, το κέντρο του νησιού είναι ένας κρατήρας γεμάτος πάγο ενός ανενεργού ηφαίστειου.

Μόλις φτάσετε εκεί, και ο μόνος τρόπος για να φτάσετε είναι με σκάφος κάποιας επιστημονικής ομάδας, θα βρεθείτε σε μία από τις πιο αφιλόξενες, μυστηριώδεις και «εξωγήινες» περιοχές του πλανήτη. Και όπως προαναφέραμε, δεν θα συναντήσετε ψυχή. Η αποβίβαση στο νησί, πάντως, είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο... επισκέπτης έχει να αντιμετωπίσει τεράστια κύματα και απόκρημνες ακτές. Τον χειμώνα, δε, το νησί περιβάλλεται από πάγους που επιπλέουν.

Το Μπουβέτεγια, όπως είναι το πλήρες όνομά του, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1739 από τον Γάλλο Ζαν-Μπατίστ Σαρλ Μπουβέ ντε Λοζιέρ σε μια γαλλική αποστολή εξερεύνησης στον Νότιο Ατλαντικό με τα πλοία Aigle και Marie. Το πλήρωμα, όμως, δεν αποβιβάστηκε ποτέ. Απλά ο Μπουβέ σημείωσε, αλλά λανθασμένα, τις συντεταγμένες του νησιού και έτσι αυτό δεν επισημάνθηκε από κανέναν μέχρι το 1808, όταν ο Βρετανός καπετάνιος φαλαινοθηρικού Τζέιμς Λίντσεϊ το ονόμασε Lindsay Island.

Ο πρώτος ισχυρισμός αποβίβασης, αν και αμφισβητηθείς, ήταν από τον Αμερικανό ναύτη Μπέντζαμιν Μόρελ. Το 1825 το νησί διεκδίκησε για το Βρετανικό Στέμμα ο Τζορτζ Νόρις, που το ονόμασε Liverpool Island. Ανέφερε, επίσης, ως γειτονικό το Νησί Tόμσον, παρόλο που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν νησί-φάντασμα. Η πρώτη αποστολή Norvegia αποβιβάσθηκε στο νησί το 1927 και το διεκδίκησε για τη Νορβηγία. Τότε το νησί ονομάστηκε Νησί Μπουβέ, ή "Bouvetøya" στα νορβηγικά. Μετά από μια διαμάχη με το Ηνωμένο Βασίλειο κηρύχθηκε, τελικά, νορβηγική εξάρτηση το 1930. Το 1971 έγινε καταφύγιο άγριας ζωής.

Άλλωστε, για χιλιάδες πτηνά, πιγκουίνους και φώκιες το νησί είναι ένας πραγματικός παράδεισος.

Επίσης, το Μπουβέ ήταν το σκηνικό της ταινίας του 2004 ''Alien vs. Predator'', ενώ κάνει την «εμφάνισή» του και στο εξαιρετικό βιβλίο A Grue of Ice, του Τζέφρυ Τζένκινς.

Όχι, πείτε. Δεν είναι τέλειος προορισμός στην εποχή του κορονοϊού;