Αποκαρδιωτική πρόβλεψη ΔΝΤ: Βαθύτερη οικονομική κρίση ακόμη και από τη Μεγάλη Ύφεση του '30!

Gazzetta team
Αποκαρδιωτική πρόβλεψη ΔΝΤ: Βαθύτερη οικονομική κρίση ακόμη και από τη Μεγάλη Ύφεση του '30!
Βαθύτερη οικονομική κρίση ακόμη και από εκείνη τη δεκαετία της Μεγάλης Ύφεσης (1929-1939) προβλέπει το ΔΝΤ ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού!

Μια ζοφερή κατάσταση προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως άμεση επίπτωση του κορονοϊού!

Η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε πως «οι πληγές για την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία θα είναι μεγαλύτερες από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30»!

Λέει, μάλιστα, πως «ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι προβλέπαμε πριν από μερικές εβδομάδες». Σημειώνει, ωστόσο, ότι «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κυβερνήσεις, με μέτρα στήριξης 8 τρισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά πιθανώς θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα».

Υποστήριξε, επίσης, «δημοσιονομικά κίνητρα, μεγάλα, επίκαιρα και στοχοθετημένα, που περιλαμβάνουν πολιτικές όπως αναβολές στην καταβολή φόρων, επιδοτήσεις μισθών και μεταφορές μετρητών προς τους πιο ευάλωτους, καθώς και επεκτάσεις παροχών ανεργίας και αναπροσαρμογές δανείων».

 

«Πρέπει να εμποδίσουμε τις πιέσεις της ρευστότητας να μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας και να αποφευχθεί η δημιουργία πληγών στην οικονομία που θα καθιστούσαν την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κρίση, όπως λέει, «θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, που θα χρειαστούν ξένη βοήθεια εκατοντάδων δισ. δολαρίων».

«Μόλις πριν από τρεις μήνες αναμέναμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για περισσότερες από 160 χώρες. Σήμερα, αυτοί οι αριθμοί έχουν ανατραπεί: Και πλέον προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος», αναφέρει σε προσχέδιο της ομιλίας της, που θα εκφωνήσει κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα.

«Αν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο στο δεύτερο ήμισυ του έτους, τότε το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021», εκτιμά η κα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας, όμως, ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί κιόλας.

Απευθύνει έκκληση, μάλιστα, να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του κορονοϊού και η στήριξη των συστημάτων υγείας, αποφεύγοντας περιορισμούς στις εξαγωγές που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις ροές ιατρικού εξοπλισμού και βασικών ειδών διατροφής. «Οι σημερινές δράσεις θα καθορίσουν την ταχύτητα και ισχύ της ανάκαμψης», είπε και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δανειοδοτική του ικανότητα 1 τρισ. δολαρίων.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδότησης στα 100 δισ. δολάρια, ώστε να εκπληρωθούν τα αιτήματα περισσότερων από 90 χωρών.