Κέρδισε πίνακα του Πικάσο σε λαχειοφόρο αγορά και αναζητά μουσείο για να τον εκθέσει
Μία Ιταλίδα, που είχε κερδίσει έναν έργο του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο στην κλήρωση μιας φιλανθρωπικής λαχειοφόρου αγοράς, καθώς και ο γιος της-ο οποίος της είχε προσφέρει τον λαχνό-αναζητούν από ενδιαφερόμενα μουσεία για να εκθέσουν αυτόν τον πίνακα, τον οποίον είναι «δύσκολο να κρατήσουν στο σπίτι».
Χωρίς να έχει συνέλθει ακόμη από την αρχική έκπληξη και μη έχουσα μεγάλη γνώση περί ζωγραφικής, η Κλάουντια Μποργκόνιο, κάτοικος της Βεντιμίλια, δεν σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να μεταπωλήσει τον πίνακα που κέρδισε. Ο πίνακας, που χρονολογείται από το 1921, έχει τίτλο «Νεκρή φύση» κι είναι μία γεωμετρική σύνθεση με μία εφημερίδα και ένα ποτήρι αψέντι, ενώ η αξία του ανέρχεται στο ένα εκατ. ευρώ.
«Μου αρέσει η δουλειά μου, οπότε νομίζω ότι θα συνεχίσω να δουλεύω. Αλλά αυτό είναι μια ασφάλεια για το μέλλον του γιου μου», τόνισε η ίδια, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. στο AFP.
«Ποτέ δεν είχα κερδίσει τίποτα, ακόμα κι αν μερικές φορές έπαιζα λίγο λόττο, αλλά τίποτα περισσότερο. Δεν το περίμενα, αλλά ούτε και το ήλπιζα», είπε η ίδια.
Ο λαχνός, αξίας 100 ευρώ, ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από τον γιο της Λορέντσο. Ο ίδιος θεωρεί τώρα πως είναι «δύσκολο να κρατήσουμε (τον πίνακα) στο σπίτι, κυρίως λόγω της αξίας του».
«Δεν νομίζω ότι θα τον κρεμάσω στον τοίχο. Αλλά θα μου έδινε μεγάλη χαρά να εκτεθεί σε ένα μουσείο, ώστε να μπορούν να τον μοιρασθούν κι άλλοι άνθρωποι, να βλέπουν αυτόν τον πίνακα και να νιώθουν τα συναισθήματα» που τους γεννά, πρόσθεσε, διατυπώνοντας παράλληλα μια έκκληση: «Θα θέλαμε να εκτεθεί στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό».
Η φιλανθρωπικού σκοπού λαχειοφόρος αγορά «Ένας Πικάσο για 100 ευρώ» οργανώθηκε από τη ΜΚΟ CARE και στόχο έχει να χρηματοδοτήσει έργα για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην Αφρική, στη Μαδαγασκάρη, το Καμερούν και το Μαρόκο.
Οι 200.000 λαχνοί των 100 ευρώ είχαν πωληθεί μέσα από τον ιστότοπο «1picasso100euros.com», με την ελπίδα να συγκεντρώσει η ΜΚΟ περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος της λαχειοφόρου, το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν μόνο 5,1 εκατομμύρια ευρώ .
Από αυτά, το ένα εκατομμύριο ευρώ έπρεπε κατ' αρχάς να καταβληθεί στον ιδιοκτήτη του πίνακα, τον συλλέκτη Ντέιβιντ Νάχμαντ, ο οποίος αποφάσισε να χρεώσει το έργο για μόνο 900.000 ευρώ . Έτσι, για τα έργα της η CARE θα έχει στη διάθεσή της συνολικά 4,2 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ