Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συζητήσει για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα στη Γενεύη το 'καυτό' θέμα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, έπειτα από αίτημα αφρικανικών χωρών που προτείνουν τη διεξαγωγή έρευνας για τον «συστημικό ρατσισμό», κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ΄όπου ξεκίνησε ένα κίνημα που επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε μια περιορισμένης έκτασης μεταρρύθμιση των δυνάμεων επιβολής του νόμου με ένα διάταγμα το οποίο απαγορεύει τη χρήση της αμφιλεγόμενης τεχνικής του κεφαλοκλειδώματος, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία κινδυνεύει η ζωή του αστυνομικού.
Τα μέτρα δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν καθόλου τους Αμερικανούς διαδηλωτές που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος.
Η συζήτηση στη Γενεύη, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο πλαίσιο του ιστορικού κινήματος που συγκλονίζει τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο, στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολις (Μινεσότα) του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός πατώντας επί σχεδόν εννέα λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό του.
Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ αναμένεται να απευθυνθεί μέσω βίντεο στο Συμβούλιο, από το οποίο αποχώρησαν οι ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.
Σε ένα σχέδιο ψηφίσματος του κυκλοφόρησε χθες, η ομάδα των αφρικανικών χωρών καταδικάζει σθεναρά «τις ρατσιστικές και βίαιες πρακτικές των δυνάμεων της τάξης εναντίον των Αφρικανών και των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής και του δομικού ενδημικού ρατσισμού του σωφρονιστικού συστήματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου».
Ζητεί τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας, μιας δομής υψηλού επιπέδου που συνήθως επιφυλάσσεται για μεγάλες κρίσεις όπως ο συριακός πόλεμος. Ο σκοπός της θα είναι «να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες» βιαιοτήτων. Τα συμπεράσματά της προβλέπεται να ανακοινωθούν σε ένα χρόνο.
«Μια γελοία ιδέα», αντέδρασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας πως έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για φόνο" ή συνέργεια σε βάρος και των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και πως η Μινεσότα θα επιτρέψει την τηλεοπτική αναμετάδοση της δίκης. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια», υποστήριξε.
Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ομιλητών, η έκτακτη συζήτηση στον ΟΗΕ αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Πέμπτη.
«Σημείο μη επιστροφής»
«Όταν οι εθνικές διαδικασίες αποτυγχάνουν συστηματικά, οι διεθνείς διαδικασίες είναι απαραίτητες», εκτίμησε ο Τζον Φίσερ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW), εκτιμώντας πως ο «συστημικός ρατσισμός και η αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φθάσει σε σημείο μη επιστροφής».
Πρέπει «να φέρουμε κοντά την αστυνομία και τις κοινότητες, όχι να τις απομακρύνουμε», δήλωσε χθες ο Τραμπ, διακηρύσσοντας τη βούλησή του να αποκαταστήσει τον «νόμο και την τάξη» αποτείνοντας παράλληλα φόρο τιμής στην οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, με τις οποίες είχε ιδιωτική συνάντηση.
Μόνο ένας «πολύ μικρός» αριθμός αστυνομικών διαπράττει υπερβάσεις, επέμεινε.
Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε το διάταγμα «ανεπαρκές». Για τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τα μέτρα αυτά δεν «στέκονται δυστυχώς στο ύψος των δράσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστεί» ο ρατσισμός και η αστυνομική βία που σκοτώνουν «εκατοντάδες Αφροαμερικανούς».
Οι Δημοκρατικοί περιέλαβαν την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο μπορεί να καταφέρουν να περάσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Σώμα, όχι όμως και στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία.
Αμφιλεγόμενες αστυνομικές πρακτικές
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος διαθέτει περιορισμένη μόνο εξουσία στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, που εξαρτώνται κυρίως από τις πολιτείες και τους δήμους, το διάταγμα θα χρησιμοποιήσει τον μοχλό των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων προκειμένου να τις «ενθαρρύνει» να τηρήσουν τα «πλέον υψηλά επαγγελματικά πρότυπα».
Χωρίς να περιμένουν την κυβέρνηση Τραμπ ή το Κογκρέσο, πολλές πόλεις απαγόρευσαν αμφιλεγόμενες αστυνομικές πρακτικές μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ο οποίος προκάλεσε την πιο ισχυρή κινητοποίηση στις ΗΠΑ μετά το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων των χρόνων του 1960.
Η οργή αναζωπυρώθηκε από τον θάνατο, το βράδυ της Παρασκευής στην Ατλάντα (νότια) από σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Ρεϊσάρ Μπρουκς, ενώ πολλά άλλα περιστατικά εξακολουθούν να τροφοδοτούν την οργή.
Υπό πίεση, η αστυνομία του Λος Άντζελες (δυτικές ΗΠΑ) δεσμεύθηκε προχθές να διεξαγάγει «ενδελεχή» έρευνα για τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου, του Ρόμπερτ Φούλερ, που βρέθηκε κρεμασμένος από ένα δέντρο την περασμένη εβδομάδα.
Στο Νέο Μεξικό (νότιες ΗΠΑ), ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά προχθές από πυρά στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης εναντίον ενός αγάλματος της εποχής της αποικιοκρατίας, καθώς μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή, «βαριά οπλισμένη», σύμφωνα με τις αρχές, είχε έρθει για να πραγματοποιήσει αντιδιαδήλωση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής για την υπόθεση Ντάνιελς
- Νέα φρικιαστική υπόθεση στη Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την έφηβη κόρη του σε αγνώστους
- Αποστολή στο Τορίνο: «Εδώ χτυπά η καρδιά του κόσμου» έλεγε ο Νίτσε - Η πόλη του Γανυμήδη, του Θουκυδίδη και της Ιεράς Σινδόνης