Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Gazzetta team
Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis
Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Το Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex, που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει και συνέχεια. Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά σε κλίμα ειρηνικό. Τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα. Θέλω να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι για τη μία εκκρεμότητα, αυτή των θαλασσίων ζωνών», είπε, θυμίζουμε, από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: Reader.gr