Δεν την αναγνωρίζουν ως μητέρα του παιδιού της, επειδή άλλαξε φύλο

Gazzetta team
Δεν την αναγνωρίζουν ως μητέρα του παιδιού της, επειδή άλλαξε φύλο
Το 2011 η Κλαιρ αναγνωρίστηκε επισήμως από τις γαλλικές αρχές ως γυναίκα.

Μια διεμφυλική γυναίκα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως μητέρα της βιολογικής κόρης της, αλλά θα πρέπει να την υιοθετήσει, σύμφωνα με απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, την οποία χαρακτήρισαν «σκανδαλώδη» οι δικηγόροι της ενάγουσας.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για την περίπτωση της Κλαιρ (σ.σ. πρόκειται για ψευδώνυμο), μιας γυναίκας 51 ετών που γεννήθηκε άνδρας και απέκτησε ένα παιδί πριν ολοκληρώσει τη φυλομετάβαση.

Το 2011 η Κλαιρ αναγνωρίστηκε επισήμως από τις γαλλικές αρχές ως γυναίκα. Στη συνέχεια, το 2014, απέκτησε μια κόρη με τη σύζυγό της, επειδή μέχρι τότε δεν είχε ολοκληρώσει τη φυλομετάβαση και είχε ακόμη ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. Από τότε, ζητάει να αναγνωριστεί ως μητέρα του κοριτσιού, κάτι όμως που το γαλλικό κράτος της το αρνείται: επειδή είναι γονέας του παιδιού, της πρότειναν να εγγραφεί στο ληξιαρχείο ως «πατέρας» ή να το υιοθετήσει ως «δεύτερη μητέρα».

Στα τέλη του 2018, το Εφετείο του Μονπελιέ της παραχώρησε το καθεστώς του «βιολογικού γονέα», μια νέα κατηγορία.

 

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε σχεδόν το σύνολο της απόφασης, εκτός από το μέρος εκείνο που επικύρωνε την απόρριψη του καθεστώτος της ως «μητέρας» και παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο της Τουλούζης.

Η Κλελιά Ρισάρ, η δικηγόρος της Κλαιρ, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση και «μια χαμένη ευκαιρία». «Δυστυχώς, η μάχη δεν τελείωσε», πρόσθεσε.

«Επομένως, ένα 6χρονο κορίτσι θα έχει στο πιστοποιητικό γέννησής της μόνο τη μία από τις δύο μητέρες της, έναν μόνο από τους δύο γονείς της, τη μητέρα που γέννησε επειδή η άλλη δεν έχει το δικαίωμα να αναγραφεί σ’ αυτό. Είναι απαράδεκτο», τόνισε.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο «εξήγησε, με όρους βιολογίας, ότι η Κλαιρ δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ο πατέρας», σχολίασε εξάλλου ο Ματιέ Στοκλέ, ο δικηγόρος που την εκπροσώπησε σε αυτήν τη δίκη, επισημαίνοντας μια «ανακολουθία»: η Κλαιρ μπορεί να αναγνωριστεί ως πατέρας στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της κόρης της, αν και στο ληξιαρχείο είναι εγγεγραμμένη ως γυναίκα.

Οι δικηγόροι της γυναίκας σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.