Και όμως οι έρημοι της Αφρικής είναι γεμάτες με δισεκατομμύρια δέντρα

Gazzetta team
Και όμως οι έρημοι της Αφρικής είναι γεμάτες με δισεκατομμύρια δέντρα
Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, υπάρχουν τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια δέντρα στις ερήμους της Σαχέλ και της Σαχάρας!

Μόνο... έρημες από δέντρα δεν είναι οι έρημοι της Αφρικής!

Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης διαπίστωσε, συγκεκριμένα, ότι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, υπάρχουν τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια δέντρα στις ερήμους της Σαχέλ και της Σαχάρας!

Ομάδα 24 επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική ανακάλυψε ότι η λεγόμενη υπο-υγρή ζώνη είναι εκπληκτικά γεμάτη με φυτική ζωή, αναγκάζοντάς μας να επανεξετάσουμε δύο από τις μεγαλύτερες ερήμους του κόσμου, και ακόμη και την πολιτική για την αποψίλωση των δασών.

«Μείναμε έκπληκτοι, που υπάρχουν τόσα πολλά δέντρα στην έρημο της Σαχάρας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Martin Brandt, επίκουρος καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Σίγουρα, υπάρχουν τεράστιες περιοχές χωρίς δέντρα, αλλά υπάρχουν και περιοχές με υψηλή πυκνότητα δέντρων, και ακόμη και ανάμεσα στους αμμώδεις αμμόλοφους υπάρχουν εδώ και εκεί μερικά δέντρα που μεγαλώνουν», πρόσθεσε.

 

Περίπου 11.000 δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που εκτείνονται σε 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, αναλύθηκαν, σε μια διαδικασία, δε, που διήρκεσε ένα έτος.

Η τελική μέτρηση θα απαιτούσε εκατομμύρια άτομα και χρόνια εργασίας, αλλά ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες χάρη σε έναν ισχυρό αλγόριθμο.

Αντιφάσκει, μάλιστα, με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες βασίστηκαν σε εκτιμήσεις και χαρτογραφήσεις, που έδειχναν μηδενικό ποσοστό δέντρων. Αντίθετα, η πολύ λεπτομερής, επίπονη καταμέτρηση μεμονωμένων δέντρων, αποκάλυψε πυκνότητα 13,4 ανά εκτάριο.

Και το ακόμη πιο αισιόδοξο είναι πως οι αριθμοί της νέας μελέτης είναι πιθανό να υποτιμούνται, καθώς εξαιρεί μικρά δέντρα ή θάμνους. Οι ειδικοί, που εξέτασαν την έρευνα, δήλωσαν ότι σύντομα θα είναι δυνατή η χαρτογράφηση της θέσης και του μεγέθους κάθε δέντρου σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ