Η πόλη όπου οι κάτοικοι ξυπνάνε στις 4 τα ξημερώματα για να φάνε πρωινό
Έχετε ακούσει αμέτρητες φορές τη φράση «το πρωί φάε σαν βασιλιάς» και όχι άδικα, μιας και το πρωινό αποτελεί ένα από το πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Τι σημαίνει, όμως, «φάε σαν βασιλιάς»; Σίγουρα δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα, ούτε δίνουμε την ίδια σημασία στο πρωινό.
Στην πόλη Τρανγκ της νότιας Ταϊλάνδης, πάντως, το «βασιλικό» πρωινό περιλαμβάνει καυτά μπολ με noodles, πόριτζ ρυζιού, τηγανητά μπαστούνια ζύμης και ψητό χοιρινό με το κιλό! Μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης ξυπνάνε πριν από τις 4 το πρωί και συρρέουν σε παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ και πάγκους πλανόδιων πωλητών για να τα απολαύσουν όλα αυτά.
Όπως γράφει ο δημοσιογράφος του BBC Austin Bush, η Τρανγκ είναι μια πόλη που έχει εμμονή με το πρωινό. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που να παίρνουν τόσο σοβαρά το πρώτο γεύμα της ημέρας. Και σίγουρα δεν υπάρχουν πολλά μέρη όπου οι άνθρωποι ψήνουν ολόκληρα γουρούνια κάθε πρωί.
Η κουλτούρα πρωινού στην Τρανγκ
Τα καουτσουκόδεντρα είναι μια σημαντική καλλιέργεια στην ύπαιθρο που περιβάλλει την πόλη και το γεγονός ότι ο γαλακτώδης χυμός που βγαίνει από τα δέντρα μαζεύεται πρωινές ώρες έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη δυνατή «κουλτούρα πρωινού» της Τρανγκ. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν ήδη φάει δύο γεύματα πριν ανατείλει ο ήλιος.
Ένας άλλος παράγοντας που διαμόρφωσε την κουλτούρα πρωινού της πόλης είναι η μετανάστευση. Από τον 15ο αιώνα, το εμπόριο και η προοπτική εργασίας προσέλκυσαν Κινέζους μετανάστες σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτής της Ταϊλάνδης, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στην Τρανγκ που εξελίχθηκε σε χωνευτήρι της κινεζικής κουλτούρας.
Όπως εξηγεί στο BBC η Yaowanee Thirakleela, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην πόλη, παλιότερα οι άνθρωποι απλά έπιναν τσάι. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, άρχισαν να προσφέρονται περισσότερα είδη φαγητού και τα τεϊοποτεία μετατράπηκαν σε κανονικά εστιατόρια σερβίροντας κουζίνα επηρεασμένη από την Κίνα και όχι μόνο. Σήμερα, το μενού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τηγανητά και τρόφιμα μαγειρεμένα στον ατμό, noodles και πιάτα με ρύζι.
Πρωινό με dim sum και ψητό χοιρινό
Το εστιατόριο Jip Khao είναι ένα από τα λίγα που έχουν διατηρήσει ένα σχετικά μικρό μενού από dim sum- μικρά ορεκτικά από την κινέζικη κουζίνα (ψωμάκια στον ατμό, dumplings κ.ά., με διάφορα συστατικά) που σερβίρονται συνοδεία τσαγιού. Τα ταϊλανδέζικα dim sum που θα βρει κανείς στην Τρανγκ έχουν ως βάση το χοιρινό κρέας και έντονα αρώματα από σκόρδο και λευκό πιπέρι.
Όσο για το περίφημο ψητό χοιρινό της πόλης, παρόλο που πρόκειται για ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του σε κινεζικά φεστιβάλ και γιορτές, έχει γίνει συνώνυμο της Τρανγκ και πωλείται σε πάγκους στη δημοτική πρωινή αγορά και όχι μόνο. Αφού χαράξουν βαθιά το κρέας, το τρίβουν με μια γλυκιά, αρωματική μαρινάδα με βάση πέντε μπαχαρικών πριν μπει στον φούρνο. Πιο δημοφιλής επιλογή μετά το ψητό χοιρινό κρέας και τα dim sum είναι τα τηγανητά sticks ζύμης, τραγανά εξωτερικά και μαλακά μέσα.
Αλλά το πρωινό στην Τρανγκ δεν περιορίζεται στα κινέζικα πιάτα. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ταϊλάνδης, η πόλη έχει σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό και σε μια σειρά από υπαίθρια εστιατόρια κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, οι πωλητές πωλούν τραγανές, τηγανητές πίτες, γνωστές ως roti, συνδυάζοντάς τες με αρωματικά κάρι.
«Οι άνθρωποι στην Τρανγκ έχουν τη φήμη των καλοφαγάδων», λέει στο BBC ο Thanatip Boonyarat, ιδιοκτήτης ταϊλανδέζικου εστιατορίου στην πόλη. «Οι άνθρωποι αλλού στην Ταϊλάνδη τρώνε τρεις, ίσως τέσσερις φορές την ημέρα, αλλά στην Τρανγκ τρώνε εννέα φορές την ημέρα!».
Πηγή: reader.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής για την υπόθεση Ντάνιελς
- Νέα φρικιαστική υπόθεση στη Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την έφηβη κόρη του σε αγνώστους
- Αποστολή στο Τορίνο: «Εδώ χτυπά η καρδιά του κόσμου» έλεγε ο Νίτσε - Η πόλη του Γανυμήδη, του Θουκυδίδη και της Ιεράς Σινδόνης