Η Δανία αφαιρεί άδειες παραμονής από Σύριους: «Είναι ασφαλές να επιστρέψετε πίσω»

Gazzetta team
Η Δανία αφαιρεί άδειες παραμονής από Σύριους: «Είναι ασφαλές να επιστρέψετε πίσω»
Η κυβέρνηση της Δανίας δεν ανανεώνει την προσωρινή άδεια παραμονής από περίπου 189 Σύριους.

Η Δανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακαλεί τις άδειες παραμονής των προσφύγων από τη Συρία, τονίζοντας πως σε ορισμένα μέρη στην πατρίδα τους, είναι ασφαλές να επιστρέψουν.

Έτσι λοιπόν έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις για ανανέωση της προσωρινής άδειας παραμονής από περίπου 189 Σύριους που την είχαν λάβει από το περασμένο καλοκαίρι.

Η απόφαση της Δανίας «πατάει» πάνω σε μία έκθεση η οποία καταγράφει την κατάσταση ασφαλείας στη Συρία και ορίζει πώς σε ορισμένα μέρη της έχει «βελτιωθεί σημαντικά».

Η Γενική Γραμματέας του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων Σάρλοτ Σλέντε δήλωσε πως «διαφωνούμε με την απόφαση να θεωρηθεί ασφαλής η περιοχή της Δαμασκού ή οποιαδήποτε περιοχή στη Συρία για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Η απουσία μάχης σε ορισμένες περιοχές δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές με ασφάλεια. Ούτε ο ΟΗΕ ούτε άλλες χώρες θεωρούν τη Δαμασκό ασφαλή».

 

Συμπλήρωσε δε «δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς από τη ζωή που προσπαθούν να οικοδομήσουν στη Δανία και να τους θέσουμε σε μια θέση αναμονής χωρίς ημερομηνία λήξης».

Μετά από 10 χρόνια πολέμου, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ επέστρεψε στον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας και οι μάχες του εμφυλίου πολέμου περιορίζονται στα βόρεια της χώρας. Ωστόσο, ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο φοβούνται οι Σύριοι να επιστρέψουν είναι… η μυστική αστυνομία του Άσαντ.

Αυτό έχει συλλάβει, βασανίσει και «εξαφανίσει» περισσότερα από 100.000 άτομα από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011. Σύμφωνα μάλιστα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Οι αυθαίρετες κρατήσεις είναι ευρέως διαδεδομένες σε περιοχές που είχαν προηγουμένως τεθεί υπό ανταρσία και έχουν υπογράψει συμφωνίες συμφιλίωσης με τη Δαμασκό».

Επίσης, οι περιοχές που είναι υπό το καθεστώς του Άσαντ είναι ασταθείς. Δεν υπάρχει καμία ανοικοδόμηση, ούτε υπηρεσίες όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός ενώ μετά την περσινή κατάρρευση της λίρας της Συρίας, η αύξηση των τιμών των τροφίμων έχει αυξηθεί κατά… 230%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ