Στα άδυτα των θαλάμων βασανιστηρίων του Αλεξάντερ Λουκασένκο: Αυτά που περνάει ο Προτάσεβιτς (pics)

Gazzetta team
Στα άδυτα των θαλάμων βασανιστηρίων του Αλεξάντερ Λουκασένκο: Αυτά που περνάει ο Προτάσεβιτς (pics)
Εκεί όπου οι αντιφρονούντες ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου, λιμοκτονούν και αναγκάζονται να υπογράψουν ομολογίες κάτω από «διαστροφικές» συνθήκες. 'Ενα σύγχρονο κολαστήριο από τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης.

Ένα χρόνο πριν ο Ρομάν Προτάσεβιτς έκανε ρεπορτάζ στο κανάλι Nexta για τους θαλάμους βασανιστηρίων του Αλεξάντερ Λουκασένκο, του τελευταίου δικτάτορα στην Ευρώπη. Τώρα ζει τον εφιάλτη εκ των έσω. Ο πατέρας του βγήκε και είπε πως ο γιος του, ήδη έχει ξυλοκοπηθεί, η αριστερή μεριά του προσώπου του είχε πούδρα για να μην φαίνονται τα σημάδια (όχι ότι δεν είχε στο υπόλοιπο πρόσωπο) και ότι εξαναγκάστηκε να πει στο βίντεο ότι δήθεν κινητοποίησε μαζικά τον κόσμο εναντίον του. Από τον τονισμό του και μόνο και τη χροιά της φωνής του, κατάλαβε πως δεν ήταν λόγια αυτά που ανήκαν στον γιο το.

Η αλήθεια είναι ότι το κανάλι Nexta είχε εμπνεύσει τους Λευκορώσους να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δικτατορία του Λουκασένκο, όπως ήταν και αυτό που είχε προειδοποιήσει τον κόσμο για τις συλλήψεις, τις βιαιότητες της αστυνομίας, όπως και έγινε.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε ανελέητους ξυλοδαρμούς, τους σπάσανε τα κόκαλα, υπέστησαν τραύματα στον εγκέφαλο και τα νεφρά, τους σπάσανε τα δόντια. Κάποιος μάλιστα είχε καταγράψει με το κινητό του τις κραυγές που ακούγονται τα βράδια έξω από τις φυλακές ή πιο σωστά τους θανατηφόρους θαλάμους βασανιστηρίων του Λουκασένκο.

 

Εκεί όπου οι αντιφρονούντες ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου, λιμοκτονούν και αναγκάζονται να υπογράψουν ομολογίες κάτω από «διαστροφικές» συνθήκες για να υπογράψουν εξαναγκαστικές ομολογίες.

Για ένα… λάθος μπλουζάκι

Το 2020 ο Βάλερι Σαμαλαζάου,πατέρας τριών παιδιών, εργαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο ταξίδεψε στη Λευκορωσία για να φτιάξει τα χαρτιά του για τις εκλογές. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε καθώς ο πίστευε ο Λουκασένκο - που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994- είχε νοθεύσει τις εκλογές. Ο Σαμαλαζάου περικυκλώθηκε ξαφνικά στον δρόμο επειδή.. Φορούσε το λάθος μπλουζάκι. Είχε ένα λόγκο από το κόμικ “The Punisher” και του είπαν ότι του Γ΄Ράιχ. Τον κατηγόρησαν πως ήταν υποστηρικτής της νεοναζιστικής ομάδας της Azon Battalion που δρα στην ανατολική Ουκρανία και τον πήγαν πίσω από τις σιδηροδρομικές γραμμές όπου τον ξυλοκόπησαν.

Όταν τον έψαξαν δε και βρήκαν πάνω του βρετανικές τραπεζικές κάρτες ενθουσιάστηκαν, καθώς πίστευαν πως είχαν πιάσει τον υποκινητή των διαδηλώσεων. Τον έβαλαν μέσα στο βαν της αστυνομίας, το οποίο ήταν «ένας θάλαμος βασανιστηρίων πάνω σε τροχούς. Πολλοί άνθρωποι φώναζαν, έκλαιγαν, άλλοι προσεύχονταν, έκαναν εμετό. Λιποθύμησα ​​δύο φορές από τον πόνο» είχε πει ο Σαμαλαζάου στην DW. Τους μετέφεραν σε μια φυλακή 30 μίλια μακριά από το Μινσκ και όταν ο Σαμαλαζάου τους είπε να σταματήσουν γιατί έχει τρία παιδιά και να ψάξουν για το ποιος είναι, οι αστυνομικού του Λουκασένο τον πέταξαν κάτω από το φορτηγό και ξεκίνησαν τον ξυλοκοπούν. Του είπαν μάλιστα ”εσένα θα σε προσέχουμε ιδιαιτέρως”.

Σκότωσαν από βασανιστήρια Πολωνό φωτογράφο

Ο Κάσπερ Σιενίσκι, είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ο οποίος είχε πάει από την Πολωνία στο Μινσκ για να καλύψει τις διαμαρτυρίες απέναντι στον Λουκασένκο, όταν συνέλαβαν αυτόν και τον φωτογράφο του, οι αστυνομικοί.

Τους “πέταξαν” κι αυτούς στο βαν της αστυνομίας όπου «μας ξυλοκόπησαν και μας πρόσβαλλαν για την εθνικότητά μας. Μας κατηγόρησαν ως ενορχηστρωτές των διαμαρτυριών». Και αυτοί μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης στη Ζοτζίνα, όπου η αστυνομία τους κράτησε για τρεις ημέρες. Ο Σιενίσκι ήταν… τυχερός, καθώς ο φωτογράφος του βασανίστηκε τόσο ώστε εξέπνευσε. Οι αστυνομικοί τους απειλούσαν πως θα τους σπάγανε τα δόντια αν δεν γονάτιζαν και όποιος φώναζε κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων τον κτυπούσαν με μπαστούνι του μπέιζμπολ. Όπως είπε ο Πολωνός δημοσιογράφος, “έβλεπες παντού στους διαδρόμους αίμα και αστυνομικούς να κρατάνε μπαστούνια του μπέιζμπολ. Δεν έφαγαν τίποτα, δεν κοιμήθηκαν για 72 ώρες…

Τις ανάγκαζαν να πληρώσουν ακόμα και τις σερβιέτες

Η 28χρονη Γιούλια Μπολιέφσκαγια από το Μινσκ, εργαζόταν ως ανεξάρτητη παρατηρητής εκλογών σε εκλογικό κέντρο, όταν η αστυνομία τη συνέλαβε στις 9 Αυγούστου. Την πήγαν σε ένα κέντρο κράτησης όπου την απειλούσαν. Οι αστυνομικοί πήραν τα υπάρχοντά της, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακευτικής αγωγής, παρ΄όλο που τους είπε πως έπρεπε να τη λαμβάνει καθημερινά εξαιτίας μια χρόνιας ασθένειας. Η Μπολιέφσκαγια πέρασε την πρώτη νύχτα μαζί με άλλες 12 γυναίκες σε ένα κελί που χώραγαν έξι. Από τις κραυγές που έβγαζαν τα θύματα βασανιστηρίων δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Το επόμενο απόγευμα μεταφέρθηκαν σε ένα κελί που είχε ήδη 20 γυναίκες μέσα και δεν υπήρχε αρκετός χώρος ούτε για να αναπνεύσει.

«Τελικά, άνοιξαν την πόρτα και μας έριξαν κρύο νερό. Έτσι έπρεπε να καθίσουμε στο βρεγμένο πάτωμα με βρεγμένα ρούχα», είπε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να συμπληρώσει: «Μια γυναίκα λιποθύμησε, αλλά όταν έφτασε ένας γιατρός δεν έκανε απολύτως τίποτα». Η Γιούλια Μπολιέφσκαγια ύστερα από ακροαματική διαδικασία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ημερών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, το μόνο που της έδωσαν ήταν μερικές φέτες ψωμιού. Έμεινε σε ένα κελί μαζί με άλλες 11 γυναίκες και οι φύλακες τις ανάγκαζαν να πληρώσουν ακόμα και για σερβιέτες.

Κτυπούσαν το σπασμένο του πόδι

Ο Αλεξάντερ Γκαζίμοφ, 35 ετών και εργάτης σε οικοδομές στο Μινσκ, αγόραζε ένα γρήγορο φαγητό στον δρόμο όταν εξελίσσονταν πορεία διαμαρτυρίας στον δρόμο. Οι αστυνομικοί άρχισαν να κυνηγάνε τους διαδηλωτές και ο Γκαζίμοφ άρχισε να τρέχει με το πλάθος να φύγει από το σημείο, αλλά έπεσε και έσπασε το αριστερό του πόδι.

Η αστυνομία τον συνέλαβε και τον έσυρε σε ένα βαν όπου ήταν καλυμμένο και ξεκίνησαν να τον κτυπούν στο κεφάλι και το σώμα του. «Με κλωτσούσαν στο σπασμένο μου πόδι και γελούσαν. Μου έλεγαν, είναι αυτό το πόδι πραγματικά σπασμένο;»! Απειλούσαν να βάλουν ένα μπλογκ στον πρωκτό του και δεν σταμάτησαν τον ξυλοδαρμό. «Κτυπούσαν ξανά και ξανά το σπασμένο μου πόδι». Τους μετέφεραν σε ένα κρατητήριο και την επόμενη μέρα στις εγκαταστάσεις της Ζοτσίνα.

Ο κ. Γκαζίμοφ μεταφέρθηκε από τους φρουρούς επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει. «Υπήρχαν περίπου 150 κρατούμενοι εκεί… Πολλοί με τραυματισμένα πρόσωπα, σπασμένα σαγόνια και πλευρά, αίμα πάνω τους παντού. Κάποιοι φοβόντουσαν να μιλήσουν στον γιατρό και είπαν ότι ήταν εντάξει». Πέρασε δύο μέρες στο νοσοκομείο της φυλακής προτού τον πάνε στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης του Μινσκ για χειρουργική επέμβαση.

«Θα μου έσπαγαν τα δάκτυλα αν δεν ομολογούσα»

Ο Πάβελ Πογκάρτσεφ, ένας 20χρονος φοιτητής λάμβανε μέρος σε μια διαδήλωση όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί του Λουκασένκο. Τον κτυπούσαν με μπαστούνια του μπέιζμπολ στο κεφάλι και το σώμα και μετά, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, απειλούσαν να του σπάσουν τα δάκτυλα σε χέρια και πόδια, αν δεν ομολογούσε ότι είχε πάρει μέρος σε παράνομη συγκέντρωση.

Μετά από 18 ώρες μεταφέρθηκε σε ένα κελί μαζί με άλλους: «Όταν ελευθερώθηκα τρεις ημέρες αργότερα, πήγα στο νοσοκομείο. Είχα διάσειση και οι γιατροί με κράτησαν εκεί για δύο μέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ