Ο χάρτης των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων: Η θέση της Ελλάδας κι η «έκπληξη» της Κύπρου (pic)
Εκπλήξεις είχε η ετήσια δημοσιοποίηση των δισεκατομμυριούχων της ευρωπαϊκής ηπείρου ανάχώρα από το περιοδικό Forbes, καθώς κράτη - «φαβορί» εμφανίζονται σε χαμηλές θέσεις, ενώ άλλαόπως η Κύπρος σημείωσαν εκπληκτικές επιδόσεις.
Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Γερμανία με 123 δισεκατομμυριούχους ενώ όταν γίνεται η αναγωγή με τον πληθυσμό το «στέμμα» πηγαίνει στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η Μεγαλόνησος με πληθυσμό περίπου 850.000 ατόμων διαθέτει 7 δισεκατομμυριούχους από τους οποίους μόνο οι τρεις έχουν ελληνοκυπριακή καταγωγή,με την περιουσία του καθενός να διαμορφώνεται από 1,6 δισ. – 1,4 δισ. δολάρια.
Στη κορυφή της λίστας στην Κύπρο με 7 δισ. δολ. βρίσκεται ο 73χρόνος John Fredriksen, νορβηγικής καταγωγής ο οποίος απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα και η αυτοδημιούργητη αυτοκρατορία του περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης.
Δεύτερος στην λίστα με περιουσία 3,1 δισ. δολ. είναι ο 51χρονος Yakir Gabay, ισραηλινής καταγωγής. Ο Gabay διαμένει στο Λονδίνο και είναι κάτοχος του 40,3% της Γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown που διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και του 38% της Grand City Properties με 86.000 διαμερίσματα στη Γερμανία.
Στην επόμενη θέση ακολουθεί με 1,9 δισ. δολάρια ο τουρκοκύπριος Suat Gunsel, 65 ετών οποίος διαθέτει το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα κατεχόμενα, το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής με 20.000 σπουδαστές, ενώ το 2018 αναμένεται να κάνει την εισαγωγή του στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευασμένο από το Πανεπιστήμιο.
Την λίστα για την Κύπρο συμπληρώνει, με περιουσία 1,3 δισ. δολαρίων ο 63χρόνος Surendra Hiranandani, ινδικής καταγωγής. Είναι ο μικρότερος αδερφός του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία ανάπτυξης γης στη Μουμπάι, Niranjan Hiranandani. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του, αφορά τα ακίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες.
Να αναφέρουμε ότι την Κύπρο ως ποσοστού του πληθυσμού ξεπερνούν δύο χώρες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη λόγω πολύ μικρού πληθυσμού. Πρόκειται για το Μονακό το οποίο με τους 4 δισ. που διαθέτει η σχέση διαμορφώνεται σε 1.039 δισεκατομμυριούχους ανά 10 εκατ. πληθυσμού και το Λιχνενστάιν με έναν δισεκατομμυρίουχο ( 265,5 στα 10 εκατ. πληθυσμού).
Όσο και αν φαίνεται παράξενο το πλούσιο Λουξεμβούργο δεν διαθέτει ούτε έναν δισεκατομμυριούχο σύμφωνα με το Forbes.
Η Ελλάδα με 4 δισεκατομμυρίουχους διαθέτει 3,7 δισεκατομμυριούχους ανά 10 εκατ. πληθυσμού.
Πηγή: mixanitouxronou.com