Αν δεν υπήρχε ο «βιντεοακτιβισμός» και τα social media, τι θα νομίζαμε για τη Νέα Σμύρνη;
Τον περασμένο Ιούλιο, με άρθρο του στην εφημερίδα το «Βήμα», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε... βάλλει εναντίων όσων δημιουργούν σκηνές αστυνομικής βίας, καταγράφοντας και απομονώνοντας περιστατικά με τα κινητά τους.
Τότε λοιπόν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι η δράση της Αστυνομίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά, δεν έχει δώσει λαβές για άσκηση κριτικής ως προς τη χρήση βίας.
Αντίθετα, πιστεύω πως ειδικές ενεργές μειοψηφίες που εκτοξεύουν τυφλή βία και σίγουρα ξεβολεύονται από την ατιμωρησία ετών κυκλοφορούν κυριολεκτικά με το «κινητό στο χέρι» παράγοντας με καταχρηστικό τρόπο αποσπάσματα δήθεν άσκησης βίας. Μερικές φορές στο άλλο χέρι κρατάνε πέτρες ή μολότοφ, αλλά αυτά δεν τα «γράφει» το βίντεο.
Αυτός ο «βιντεοσκοπικός» ακτιβισμός πολύ συχνά παράγει πολλές «ψεύτικες εικόνες». Η αβασάνιστη υιοθέτησή τους από μέλη της ενημέρωσης ή του πολιτικού κόσμου δεν βοηθά ούτε στην ενημέρωση ούτε στον εντοπισμό πραγματικών περιστατικών βίας. Χρειάζεται έρευνα και συστηματική διερεύνηση για να ξεχωρίζουν τα πολλά fake news από τα πραγματικά περιστατικά κατάχρησης».
Περίπου 8 μήνες μετά, η θέση του κ. Χρυσοχοΐδη καταρρίφθηκε με τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη.
Γιατί αν δεν υπήρχε ο «βιντεοακτιβισμός», όπως τον χαρακτήρισε, από τις οικογένειες που βρίσκονταν στην πλατεία της περιοχής εκείνη τη στιγμή, αυτή την ώρα ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου θα είχε μείνει στην ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ που με σθένος συνεχίζει να υποστηρίζει ακόμα και τώρα... Οτι δηλαδή οι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που δέχθηκαν την επίθεση και όχι οι πολίτες.
Έτσι ξεκίνησαν να τον βαράνε φορούσε μάσκα συζητούσε μαζί τους. Και ξεκίνησαν να τον βαράνε pic.twitter.com/OgItiIegu7
— Rallou Krini (@Ralloukr) March 7, 2021
Ακόμα και αν υπήρχαν οι δεκάδες μαρτυρίες που γέμισαν τα social media, η εικόνα είναι αυτή που μετράει, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό ανήκει σε αυτά που ισχύει ο νόμος του δυνατού μίας «σύγχρονης» κοινωνίας. Το νόμου που λειτουργεί με την φιλοσοφία «ο λόγος σου ενάντια στον λόγο μου» και άντε να βγάλεις άκρη.
Με την εικόνα όμως είναι διαφορετικά... Το video δεν έχει μα, μου, σου, του. Τα δείχνει όλα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έδειξε τι έγινε λίγο πριν τον ξυλοδαρμό, αλλά και κατά την διάρκειά του, ανατρέποντας πλήρως την εικόνα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί...
Ο «βιντεοακτιβισμός» λοιπόν, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, έκανε την επέλαση, απέφυγε τρεις αντιπάλους και την κατάλληλη στιγμή έκανε την πάσα στα social media, τα οποία έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα, αποκαλύπτοντας το τί πραγματικά έγινε στη Νέα Σμύρνη...