Μεγαλώνουν τα προβλήματα με τους άνεργους
1. Από το 2013 και μετά κατέστησαν πολύ πιο αυστηροί οι όροι και οι προϋποθέσεις επιδότησης της εποχικής ανεργίας. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και γενικά οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κύκλωμα δεν λαμβάνουν αυτόματα το επίδομα ανεργίας κάθε φθινόπωρο. Εντός της 4ετίας από την πρώτη ενίσχυση του απολυμένου η επιδότηση ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 450 ημέρες. Άρα, από το 2013 και για 4-5 μήνες επιδότησης τον χρόνο το όριο των 450 ημερών έχει πλέον εξαντληθεί.Από 1.1.2014 τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα από 400 ημέρες.
2. Όσοι πραγματοποίησαν πάνω από 70 ημερομίσθια μέσα στο 2017 χάνουν την επιδότηση ανεργίας.
3. Οι επιχειρήσεις προχωρούν σε ανανέωση του εργατικού δυναμικού μετά την απελευθέρωση των απολύσεων (ουσιαστικά δεν υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ενώ καταργήθηκε και το βέτο του υπουργείου Εργασίας) και στη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.
4. Οι χαμηλοί μισθοί, η ετεροαπασχόληση και η απουσία επαγγελματικής εξέλιξης οδηγούν τους εργαζόμενους σε συνεχή αναζήτηση εργασίας και, συνακόλουθα, σε αλλαγή εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθωτός δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως να αθροίσει δικαιώματα για επιδότηση όταν προέχει η αναζήτηση μιας κατάλληλης εργασίας (με τα αναμενόμενα κενά στην εργασιακή συνέχεια).
5. Η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία συνεχίζει να φαλκιδεύει τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθωτοί χάνονται στην γκρίζα ζώνη μιας ανεξέλεγκτης εργασιακής ζούγκλας.
6. Για να λάβει κανείς το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα πρέπει το προηγούμενο εξάμηνο να μην έχει καθόλου εισόδημα ή το πολύ έως 200 ευρώ τον μήνα (συν 100 ευρώ για κάθε ενήλικο άτομο και 50 ευρώ για τα προστατευόμενα τέκνα).
Πηγή: insider.gr