Tι περιλαμβάνει η ατζέντα της Τρόικας
Την αυλαία της τέταρτης αξιολόγησης σηκώνουν και επισήμως τη Δευτέρα (26/2) οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών που έρχονται για ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των πρώτων συναντήσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, η ενέργεια και οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται πρώτες στην ατζέντα των δανειστών που εκπροσωπούνται από τους Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο(Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επανέλθουν στη χώρα μας μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις που θα σφραγίσουν την τέταρτη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει θέματα ενέργειας (3 μ.μ.), επισκόπηση του προγράμματος (4 μ.μ.) και ιδιωτικοποιήσεις (5 μ.μ.).
«Πρεμιέρα» για το χρέος στις Βρυξέλλες
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά, όμως, και για τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν επισήμως στη συνεδρίαση του Euro Working Group την προσεχή Πέμπτη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.
Στο τραπέζι βρίσκονται ο «γαλλικός μηχανισμός» σύνδεσης των παρεμβάσεων για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και προτάσεις αποδέσμευσης προς την Ελλάδα των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SMP’s) από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, θα εξεταστεί και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, και θα παρουσιαστεί προς το τέλος Απριλίου. Στα βασικά μεγέθη του (π.χ. ύψος πλεονασμάτων) θα στηρίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρώτος στόχος είναι μην επιστρέψει η οικονομία στο μοντέλο της περιόδου πριν από το 2008 και δεύτερος να διαμορφωθεί ένα ολιστικό πρόγραμμα. Πρέπει, δηλώνει ο υπουργός, να ληφθεί υπόψη ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο.
Όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το «ελληνικό πρόγραμμα» θα έχει δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό. Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:
- Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)
- Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)
- Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.
Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).
Τέλος, επί τάπητος θα τεθεί η μετά το μνημόνιο εποχή και το είδος της εποπτείας από τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων:
- Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
- Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)
- Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).
Όσον αφορά στα 88 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση, αυτά επικεντρώνονται κυρίως σ τα δημοσιονομικά, την αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, την αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: insider.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τροχαίο στη Σούδα: Ο Εισαγγελέας διέταξε την σύλληψη των αστυνομικών που έκαναν αλκοτέστ στον μεθυσμένο οδηγό (vid)
- Η συγκινητική ανάρτηση του Παπαγεωργίου για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει: «Δεν θα απαλλαγείτε εύκολα από εμένα»
- Γιατί πρέπει να σταματήσεις να εξηγείς τα πάντα, σύμφωνα με ειδικούς στο management