Η απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά προκαλεί αντιδράσεις

Gazzetta team
Η απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά προκαλεί αντιδράσεις
Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης προκαλεί η εισήγηση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται απόφαση του Νίκου Φίλη ως υπουργού Παιδείας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και γονείς ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας με το σκεπτικό ότι αυτή πραγματοποιείται μια ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών κάτι που είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε έκτακτη συνεδρίασή της δημοσίευσε την υπ΄αριθμ. 660/2018 απόφασή της, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο. Με την απόφαση αυτή ακύρωσε την υπουργική απόφαση.

Διευκρινίζεται, ότι η ακύρωση του ΣτΕ αφορά μεν το σύνολο της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αλλά δεν αναφέρεται στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο λύκειο, καθώς για το θέμα αυτό εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωσης.

Για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής.

 

Ο κ. Φίλης είπε επίσης ότι η απόφαση ελήφθη με βάση λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος.

Πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» πρόσθεσε.

Για «μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξή στο «Κόκκινο» τόνισε:

«Θα ήθελα να αναφερθώ γενικότερα στις συντηρητικές νοοτροπίες οι οποίες γίνεται προσπάθεια από ορισμένες πλευρές να επιβληθούν. Είχαμε θέσει και με αρκετές αφορμές το ζήτημα για την Ελλάδα «Μετά». Αν δηλαδή θα είναι μια Ελλάδα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» και συντηρητικής αναδίπλωσης και αυτό περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις, δηλαδή και τα εθνικά ζητήματα, αλλά και τη σχέση κράτους-εκκλησίας ή θα είναι πραγματικά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα προσπαθήσει να ορθοποδήσει.

Αυτό το δίλημμα μπαίνει και ξαναμπαίνει με χίλιες δυο μορφές και αφορμές, τέθηκε κι εχθές με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι προφανώς ένα σήμα, ένα μήνυμα αναδίπλωσης, αναχρονιστικής αναδίπλωσης σε ένα κεντρικό ζήτημα στο οποίο η πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εκπαίδευση και όχι την κατήχηση στα σχολεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκεπτικό του ΣτΕ θυμίζει σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απόφαση Φίλη για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, επικρίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα».

Καλεί, τέλος, το υπουργείο Παιδείας «να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει».

Πηγή: insider.gr