Η αφρικανική σκόνη κάλυψε από άκρη σε άκρη Αθήνα και Πειραιά (pics)
Αποπνικτική είναι και το πρωί της Δευτέρας η ατμόσφαιρα στο αττικό λεκανοπέδιο, καθώς η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα έχει καλύψει τα πάντα στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και σήμερα. Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η έντονη μεταφορά σκόνης έχει ως συνέπεια την εκδήλωση λασποβροχών και τον περιορισμό της ορατότητας.
«Συνηθισμένο» το φαινόμενο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους
Το νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο και δεν έχει την ένταση του αντίστοιχου φαινομένου της προηγούμενης εβδομάδας.
Αυτό δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διευθυντές ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δρες Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη, υπεύθυνοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του EAA.
Όπως εκτιμούν, η σκόνη θα αρχίσει να ελαττώνεται στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας και πιο αισθητά από την Τρίτη, ενώ η αραίωση της σκόνης στην πρωτεύουσα θα είναι σταδιακά μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες. Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Νότια Ελλάδα η εξασθένηση του φαινομένου αναμένεται να αρχίσει με κάποια καθυστέρηση από την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι δύο σταθμοί του ΕΑΑ, σε Μεθώνη και Χανιά, το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν στην ατμόσφαιρα αντίστοιχα 179 και 44 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι ερευνητές του ΕΑΑ εκτιμούν ότι στη συνέχεια της μέρας θα αυξηθούν οι συγκεντρώσεις της σκόνης στα Χανιά, ενώ θα μειωθούν στη Μεθώνη, καθώς η σκόνη έρχεται κατά κύματα από την Αφρική, συνεπώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξομειώσεις.
Όπως τόνισαν οι δύο επιστήμονες, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθόλου ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης, έπειτα από αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, καθώς -ιδίως την άνοιξη- κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο.
Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τις οδηγίες για την προστασία των πολιτών και συστήνει σε ενήλικες και παιδιά με αναπνευστικό πρόβλημα και καρδιοπαθείς, να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».
Συγκεκριμένα:
- Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
- Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
- Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
- Επίσης, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
- Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επιβλαβής για την υγεία
Η σκόνη από την Αφρική περιέχει βαρέα μέταλλα και στοιχεία, όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm) τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.
Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων σε άτομα που πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά επιδεινώνονται τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για τους πνεύμονες. Οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή, είναι πιο ευάλωτοι.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες με αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμοια οι επισκέψεις στους γιατρούς. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην Κρήτη λόγω της εγγύτητάς της με την Αφρική.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο μέσος άνθρωπος είναι: Δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.
Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων σε σχετική ανακοίνωση συμβουλεύει τους ασθενείς να αποφεύγουν κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές όσοι:
- πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ
- οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα
- οι ηλικιωμένοι,
- και να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους όπου τα κλιματιστικά να έχουν σωστά συντηρηθεί.
Επιπλέον, να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα) και να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό.
Η αφρικανική σκόνη δεν είναι τοξική
O καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, υπογραμμίζει ότι «το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίος είναι βλαπτικό». Ωστόσο συστήνει προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως λέει, «καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω».
Ο κ. Μπεχράκης προτείνει να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξηγεί, «τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες». Προτείνει επίσης «να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας καταλήγει πάντως, ότι «οι άνθρωποι πο
Πηγή: reader.gr