Ωρίμασαν οι συνθήκες για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας;

Gazzetta team
Ωρίμασαν οι συνθήκες για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας;
H Στέλλα Κεμανετζή καταγράφει το κλίμα που υπάρχει σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους.

Σε μία προσπάθεια η Κυβέρνηση να δώσει λύσεις σε χρόνια και λιμνάζοντα ζητήματα, τα οποία από καιρό εις καιρό αναδύονται στην επικαιρότητα αλλά η συζήτησή τους αναχαιτίζεται ελέω αντιδράσεων, θέτει εκ νέου θέμα διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το θέμα του διαχωρισμού ανοίγει για λόγους «αποπροσανατολισμού» από τη συμφωνία με το Σκοπιανό ενώ κάποιοι άλλοι ότι αυτό είναι σημαντικότερο από την ονομασία της πΓΔΜ.

Μπορεί να ισχύουν όλα αυτά αλλά παρά τις αντιδράσεις για την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας από τις συγκεντρώσεις έλειπε η παρουσία της επίσημης εκκλησίας σε αντίθεση με συλλαλητήρια παρελθόντων ετών.

Και ίσως γι’ αυτό τώρα πια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εκτιμά και επαναλαμβάνει συχνά την πεποίθησή του ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι πρέπει να τεθεί το θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα. Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές».

 

Και σαφέστατα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλοί αυτοί, αν όχι όλοι, που συμπορεύονται με την άποψη Κοντονή αλλά από τους ΑΝΕΛ την ώρα μάλιστα που ο εκπρόσωπός τους Θεόδωρος Τοσουνίδης δηλώνει ότι «η προσπάθεια για απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή από εμάς», και προαναγγέλλει συνάντηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, όταν ρωτήθηκε σχετικά υποστήριξε ότι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας πρέπει «να είναι διακριτοί» καθώς «άλλη δουλειά κάνει ο ένας και άλλη ο άλλος».

Αλλά και στους κόλπους της Εκκλησίας διίστανται οι απόψεις με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο να δηλώνει: «Δεν συμφωνώ με τον Ιερώνυμο στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Έχουν ξανατεθεί αυτά τα θέματα. Σε όλες τις περιπτώσεις ήμουν καθαρά εναντίον αυτού. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος. Εμείς δεν είμεθα υπάλληλοι, είμαστε ιδιοκτήτες. Η περιουσία της Εκκλησίας ήταν όλη στα χέρια μας και οι πατέρες μας την έδωσαν» ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη σιγουριά του ότι το θέμα θα παραμείνει άλυτο: «Έχουν λεχθεί τόσα πράγματα περί διαχωρισμού, κι εγώ επειδή είμαι από τους παλαιότερους, λέω ότι δεν θα λυθεί ποτέ αυτό το θέμα. Είμαστε στην ΕΕ και θα προσφύγουμε στα όργανά της. Όταν πρόκειται για αναγνώριση ιδιοκτησίας είναι πολύ προσεκτική η ΕΕ».

Παρά τις όποιες, αναμενόμενες και μη, αντιδράσεις είναι γνωστό από καιρό ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Εκκλησία με την ελπίδα να βρεθεί μια «μέση οδός» με μια συμβιβαστική λύση σαν αυτήν που αναζητούσαν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή το 1987 (στο οποίο προβλεπόταν και η συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στις εσωτερικές διαδικασίες της Εκκλησίας) και με το νόμο 1700/1987 επί της ουσίας να μην εφαρμόζεται ποτέ, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.

Μετά από 31 χρόνια δεν αποκλείεται να έχουν πράγματι ωριμάσει οι συνθήκες για μια ουσιαστική συζήτηση του θέματος χωρίς το φόβο αυτή να προσλάβει ανεξέλεγκτες θεσμικές διαστάσεις.

Πηγή: reader.gr