Διεκόπη η δίκη για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Η δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων διεκόπη λόγω της απουσίας βασικών μαρτύρων.
Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, δεν παρέστησαν οι εννέα νεαροί συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.
Πρόκειται για έξι νεαρούς από τον νομό Ηρακλείου, έναν από τον νομό Ρεθύμνου, έναν από τα Χανιά ενώ ένας ακόμα διαμένει στην Βόρεια Ελλάδα, όλοι τους ηλικίας από 20 έως 24 ετών.
«Ο Βαγγέλης δεν είχε κανέναν λόγο για να αυτοκτονήσει»
«Το παιδί δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει αφού ήταν υγιές σωματικά, νοητικά και ψυχικά και δεν είχε στοιχεία καταθλιπτικά», τόνισε ο συνήγορος της οικογένειας του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την αναβολή της σημερινής δικής.
Ο κ. Μπούκας τόνισε τη μεγάλη ταλαιπωρία που βιώνει η οικογένεια του Βαγγέλη και η οποία μεγεθύνεται με τη σημερινή αναβολή της δίκης και υπογράμμισε ότι αυτό που θέλουν είναι να λάμψει η αλήθεια.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των εννέα Κρητικών κατηγορουμένων, Γιώργος Κoκοσάλης από την πλευρά του, επανέλαβε ότι λυπούνται για την απώλεια του αγαπημένου του φίλου ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις περί «bullying» εις βάρος των κατηγορουμένων διευκρίνισε: «Η Κρήτη είναι μια μικρή κοινωνία που όταν διέρρευσε ότι κάποιοι εκ των συμφοιτητών του αείμνηστου Βαγγέλη είναι κατηγορούμενοι, δέχθηκαν ισχυρές κοινωνικές και ηθικές πιέσεις με τα παιδιά να αδυνατούν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Όλα τα παιδιά έχουν εκφράσει την αγάπη τους και την συμπαράστασή τους στην οικογένεια του θανόντα».
Η δικογραφία
Στο κατηγορητήριο καταγράφονται 23 περιστατικά κακοποίησης του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Γαλακτοκομική Σχολή.
Χαρακτηριστικά είναι κάποια από τα περιστατικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο: «Μετά τα μεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδρομο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασμα το οποίο πέρασε στον λαιμό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω, τον μετέφερε σε δωμάτιο και μαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουμένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου».
Επίσης ο ίδιος κατηγορούμενος με τη συνδρομή ακόμα τριών ατόμων που θα δικαστούν, έπιασε με τη βία τον Βαγγέλη και στη συνέχεια τον έβαλε στο δωμάτιο του, «τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειλημμένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».
Τον Ιανουάριο του 2014 «τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία».
Τον Νοέμβριο του 2014, δύο κατηγορούμενοι «φέρονται να τύλιξαν με κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων».
Εξι από τους κατηγορουµένους, ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον ωθούσαν βίαια και «τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα, τον τράχηλο και το πρόσωπό του».
Επίσης έξι από τους κατηγορουμένους φέρονται να κλείδωσαν τον Βαγγέλη σε ντουλάπα εντός δωματίου της εστίας και τον ανάγκασαν να τραγουδά, ενώ του πετούσαν κέρματα.
Στα τέλη του 2014, ένας από τους κατηγορουμένους φέρεται να εκσφενδόνισε από μικρή απόσταση τρία μήλα στο πρόσωπο του Βαγγέλη, με ένα να τον πετυχαίνει στο κεφάλι και να του προκαλεί μώλωπες.
Τον Ιανουάριο του 2015, τρεις κατηγορούμενοι φέρονται ότι επανειλημμένα έσπρωχναν από το κάθισμα και χτυπούσαν στο πρόσωπο τον Βαγγέλη ενώ βρισκόταν στο λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής από Θεσσαλονίκη, όπου είχαν μεταβεί οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής στα πλαίσια εκδρομής.
Μέσα στο χρονικό διάστημα όπου έλαβαν χώρα τα προαναφερθέντα περιστατικά, ένας από τους κατηγορουμένους φέρεται να έριξε καυτό νερό στον λαιμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη κατά τη διάρκεια διαλείμματος, ότι τον πάτησε με πρόθεση με το τακούνι από τις μπότες που φορούσε στα δάχτυλα του ποδιού. Επίσης ο ίδιος κατηγορούμενος φέρεται να χτύπησε τον Βαγγέλη επανειλημμένα στη κνήμη του ποδιού ενώ φορούσε τις μπότες.
Ο συγκεκριµένος, µαζί µε άλλους τρεις συγκατηγορουµένους του, σύµφωνα µε τη δικογραφία, «κρέµασε µε τη βία τον Βαγγέλη Γιακουµάκη και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων».
Συντετριμμένοι ψυχολογικά δηλώνουν, μέσω των δικηγόρων τους, οι εννέα κατηγορούμενοι.
Οι εννέα νεαροί δηλώνουν ότι «το πραγματικό bullying το έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους» και αρνούνται ότι βιαιοπράγησαν εναντίον του.
«Εδραία πεποίθηση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Όλοι οι κρητικής καταγωγής κατηγορούμενοι, είναι παιδιά άριστων οικογενειών που δεν έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα για σχόλια και παρατηρήσεις» δήλωσαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, Γιώργος Κοκοσάλης και Γιάννης Χατζηδάκης.
«Το πραγματικό bullying το έχουν υποστεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους από την ώρα που έγινε γνωστή η ατυχής ποινική εμπλοκή τους. Παρόλα αυτά οι ίδιοι δεν θεωρούν υπεύθυνο τον Βαγγέλη ή την οικογένειά του για όλη αυτήν την ταλαιπωρία, κατανοώντας ότι αυτή εκπορεύεται από εξωδικαστικά κέντρα διαμόρφωσης συνειδήσεως. Τα παιδιά εκφράζουν τη λύπη και τη συντριβή τους για την απώλεια του φίλου τους, τον οποίο διατηρούν στην καρδιά τους με τις καλύτερες αναμνήσεις», καταλήγει η δήλωση των δικηγορών.
Το χρονικό
Ήταν Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015 όταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έφυγε από το δωμάτιό του στη Γαλακτοκομική Σχολή. Ενώ πάντα ενημέρωνε τον συγκάτοικό του, εκείνη τη μέρα αποφάσισε να μην του πει τίποτα.
Ο Βαγγέλης έφυγε παίρνοντας μαζί του μόνο τα κλειδιά του, αφήνοντας πίσω το μπουφάν, το πορτοφόλι και το κινητό του.
Το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου, συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτησή του. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα της μητέρας του 20χρονου, η οποία, αφού δεν έβρισκε τον γιο της, απευθύνθηκε στους φίλους του.
Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των σπουδαστών, ειδοποιούνται οι Αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής, χωρίς αποτέλεσμα.
Λίγες μέρες αργότερα, οι έρευνες για τον εντοπισμό του επεκτείνονται και στο εσωτερικό της Γαλακτοκομικής Σχολής. Τότε ήταν που συμφοιτητές του Βαγγέλη μίλησαν και έκαναν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση του 20χρονου.
Το διάστημα που ακολουθεί, οι αποκαλύψεις για τα καψώνια σε βάρος του Γιακουμάκη παίρνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Έπειτα από έλεγχο που διενεργεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε ενδοσχολική βία. Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση του διευθυντή της σχολής και το πόρισμα της επιτροπής παίρνει τον δρόμο για τις εισαγγελικές Αρχές.
Πέρασαν 40 μέρες από την εξαφάνιση του Βαγγέλη και ένα ζευγάρι που έκανε βόλτα στην περιοχή πέριξ της Γαλακτοκομικής Σχολής εντόπισε τη σορό του φοιτητή.
Το άψυχο κορμί του βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή και συγκεκριμένα δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα, 800 μέτρα από τη Σχολή. Δίπλα στη σορό του αδικοχαμένου νέου βρέθηκε ένα μαχαίρι.
Πηγή: Reader.gr