Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Τσακανίκας... άδειασε τον Πατέλη: «Δεν θυμάμαι τίποτα για τρικάκια»
Σοβαρό «πλήγμα» στον ισχυρισμό πολλών εκ των συμμετεχόντων στο τάγμα εφόδου της βραδιάς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έδωσε στην απολογία του ο κατηγορούμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Τσακανίκας, μέλος της πενταμελούς διοίκησης και υπεύθυνος για τα οικονομικά του γραφείου της Νίκαιας.
Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο Γιώργος Πατέλης αλλά και ο Γιάννης Καζαντζόγλου, στις απολογίες τους υποστήριξαν πως το περίφημο μήνυμα του πυρηνάρχη Πατέλη, το βράδυ της δολοφονίας, «Όλοι τώρα τοπική, όσοι είστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς τώρα», δεν αφορούσε συγκρότηση τάγματος εφόδου, αλλά αντίθετα συγκέντρωση για να πεταχτούν «τρικάκια».
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Σταμπέλος τηλεφώνησε κατά τύχη στον Ρουπακιά και... ξέχασε τι είπε ο Λαγός
«Εγώ, ως ταμίας της Τοπικής, δεν θυμάμαι τίποτα για τρικάκια», είπε ο Γιώργος Τσακανίκας.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του άφησε αρκετές αιχμές για συγκατηγορουμένους του, υποστήριξε πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τα φρεσκοτυπωμένα φυλλάδια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω[...] Εγώ προσωπικά συνεργαζόμουν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. Συνήθως υπήρχε συνεννόηση του Πατέλη με τα γραφεία της Μεσογείων. Τώρα αν ο Πατέλης ήθελε να το κάνει σε χρόνο "ντε τε" δεν ξέρω, εμένα δεν μου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό».
Κατά τον κατηγορούμενο, η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά ούτε ο ίδιος, όπως τόνισε επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Ανέφερε, μάλιστα, πως κάποιοι «δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους» για όσα συνέβησαν.
Αναφερόμενος στο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Γ. Τσακανίκας είπε στην απολογία του ότι έγραφε την ομιλία του Γ. Πατέλη και για αυτό τον κάλεσε στο τηλέφωνο. «Τον έπαιρνα, δεν το σήκωνε. Στις 12:15 τον πήρα στο σταθερό και μου είπε "Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω". Συνεχίζω να τον παίρνω τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνε. Μέχρι που με συνέλαβαν δέκα ημέρες μετά, προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε γίνει [...] Έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποιοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».
Σε ερώτηση της προέδρου να πει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, ο κατηγορούμενος απάντησε αναφερόμενος στον Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, που στην απολογία του είπε πως τις επίμαχες ώρες μιλούσε στο τηλέφωνο με συγκατηγορούμενος του για άσχετα θέματα, μεταξύ αυτών και για τα καναρίνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσακανίκας: «Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ένας λέει "έβγαζα τα καναρίνια βόλτα" και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Έχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο».
Αναφέρθηκε, επίσης, και σε συνάντηση που είχε μετά τη δολοφονία του μουσικού με τον κατηγορούμενο, νυν ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, με πρόθεση να βοηθήσει να συσπειρωθεί ο κόσμος της οργάνωσης: «Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδήποτε να τον βοηθήσω. Δεν είχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιωάννη Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην Τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοι ήρθαν».
Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο Γιώργο Δήμου, που έχει διαφοροποιηθεί από την αρχή πλήρως από τους ισχυρισμούς των συγκατηγορουμένων υποστηρίζοντας πως έχει δεχθεί απειλές για αυτό, ο Γιώργος Τσακανίκας υποστήριξε ότι λέει ψέματα και ότι, μετά από προτροπή του Ιωάννη Λαγού, τον συνάντησε για να μάθει λεπτομέρειες.
Πρόεδρος: Με τον Δήμου πού συναντηθήκατε;
Κατηγορούμενος: Στο σπίτι του κοντά, γιατί δεν μπορούσε να έρθει. Ήταν φοβισμένος. Τον ρώτησα τι ξέρει. Λέει πως τον απείλησα. Το παράπονό μου είναι ότι παίρνουμε ως δεδομένο αυτά που λέει ο Δήμου. Μιλήσαμε με ένταση κι εγώ και αυτός. Μου είπε ό,τι είπε και εδώ. Έκανα τις λογικές ερωτήσεις και του είπα πως αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει να φοβάται κάτι [...] Ούτε το κινητό του πήρα. Αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας.
Πρόεδρος: Ο Λαγός γιατί ασχολήθηκε με τον Δήμου;
Κατηγορούμενος: Με όλους ασχολήθηκε. Για τον οποιοδήποτε ήξερε κάτι...
Πρόεδρος: Ναι, αλλά γιατί; Μήπως έχει γίνει τηλεφώνημα με τον Δήμου που ενδιαφέρει τον Λαγό;
Κατηγορούμενος: Το τηλεφώνημα του Δήμου στον Ρουπακιά που ήταν το πρώτο. Έρχομαι στη σφαίρα της λογικής. Εκτός από τον Δήμου μίλησαν κι άλλοι...
Πρόεδρος: Ο Δήμου λέει πως θα χρεωνόταν αυτός για ό,τι συνέβη...
Κατηγορούμενος: Μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους... της λύπησης. Να απειλήσεις υπερήλικα άνθρωπο; Ηθικά είναι αδιανόητο...
Πρόεδρος: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα. Κάπου φαίνεται πως είστε συγκινημένος. Ότι φοβάστε μη σας διώξουν. Αυτό ήταν το πρόβλημά σας; Όχι να μην κατηγορηθείτε;
Κατηγορούμενος: Εκείνες τις ημέρες θεωρούσα αδιανόητο να φοβάμαι για την ελευθερία μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι θα βρεθώ προφυλακισμένος.
Ο Γ. Τσακανίκας αναφερόμενος, μετά από ερωτήσεις της Έδρας, στις στολές, τις κατασκηνώσεις και τον όρκο που φέρονται να έδιναν τα μέλη της τοπικής Νίκαιας, τα χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» και «αποτέλεσμα νεανικής ανωριμότητας».
Είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια έχω λοιδορηθεί για ένα πράγμα που δεν έχω καμία σχέση. Έχω καταστραφεί από τα καραγκιοζιλίκια, με τα οποία γελάγαμε. Για αυτά τα καραγκιοζιλίκια στα 20, με έφεραν κατηγορούμενο στα 33 για δολοφονία.
Ήταν νεανική ανωριμότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να συνεχίσω τη ζωή μου [...] Δεν θέλω να ασχοληθώ, όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την πολιτική και τον δημόσιο λόγο. Θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, να προκόψω. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ασόβαρα».
Πηγή: reader.gr