Αποφυλακίζεται ο Κορκονέας: «Έσπασαν» τα ισόβια
Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ο Ε.Κορκονέας από το Μικτό Ορκωτό της Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη και ο Β.Σαραλιώτης σε 10ετή φυλάκιση.
Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα, ο δράστης της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια είχε κηρυχθεί ομόφωνα ένοχος για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με άμεσο δόλο, ενώ αντιθέτως αθώος έλλειψη διπλού δόλου ο οποίος απαιτείται, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκε ο «συνοδός» του Βασίλης Σαραλιώτης.
Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τού αποδόθηκε η κατηγορία της «δολοφονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο» επιβεβαιώνοντας τον πρωτόδικο χαρακτηρισμό. Από την πληθώρα των ελαφρυντικών που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας -που διορίστηκε αυτεπάγγελτα από το Εφετείο το ΜΟΕ της Λαμίας-, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα με συνέπεια οι ποινές πλέον να διαμορφώνονται με βάση το νέο νόμο από 15 έως και 10 χρόνια. Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Χανής ζήτησε να επιβληθεί ποινή 15 ετών και το δικαστήριο ομόφωνα μετά από διάσκεψη αποφάσισε να επιβάλει ποινή 13 ετών.
Συγχρόνως το ίδιο δικαστήριο έκρινε αθώο το δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη καθώς όπως απεφάνθη υπήρχαν αμφιβολίες.
Αντιδράσεις από την πολιτική αγωγή
Η απόφαση ανακοινώθηκε μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα καθώς από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκαναν λόγο για «σκοπιμότητες στην τελευταία φάση της δίκης» και προανήγγειλαν «αναίρεση υπέρ του νόμου στον Άρειο Πάγο».
Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι «η τελευταία αναβολή για 40 μέρες, από τις 19 Ιουνίου δόθηκε για να αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου, καθώς αποχώρησε ένας δικαστής και στη θέση του τοποθετήθηκε ένας από τους αναπληρωματικούς και παράλληλα για να τεθούν σε ισχύ οι προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα» που όπως είπαν «χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση της απόφασης».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώπιον του δικαστηρίου έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» και μίλησε για «μεθοδεύσεις μέσω της αναβολής» για να συμπεράνει ότι «η απόφαση του δικαστηρίου οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».
Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε με έμφαση ότι «η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα» και κατηγόρησε το δικαστήριο για «ακραίες νομικές επινοήσεις». Επίσης έκανε λόγο για «απόφαση που πλήττει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», αλά και για «δράση παρασκηνιακών μηχανισμών» και για «απόφαση-πρόκληση».
Συνήγοροι Κορκονέα: «Σεβόμαστε την κρίση της δικαιοσύνης»
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, υποστήριξε πως «βασικός σκοπός του ήταν η μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεσο δόλο σε ενδεχόμενο δόλο» πράγμα το οποίο δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο. «Εμείς σεβόμαστε την κρίση της Δικαιοσύνης παρά το γεγονός ότι το αίτημα μας όπως αναπτύχθηκε και με βάση την ακροαματική διαδικασία ήταν απόλυτα τεκμηριωμένο» ανέφερε. Σε ό,τι αφορά την ποινή που επεβλήθη υποστήριξε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία» και απέρριψε τις κατηγορίες για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, καθώς «το δικαστήριο από τις 19 Ιουνίου θα μπορούσε να συνεδριάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και να εκδώσει την απόφασή του». «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να απολογηθούμε εμείς» σημείωσε.
Ο κ. Ανδρούλας απέρριψε για τους χαρακτηρισμούς του Νίκου Κωνσταντόπουλου που κατηγόρησε τον Κορκονέα για τυμβωρύχο καθώς ζήτησε να του δοθεί το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. «Πρόκειται για ελαφρυντικό που είχε τεθεί και σε πρώτο βαθμό και είχε απορριφθεί» υπογράμμισε ο κ. Ανδρούλας τονίζοντας συγχρόνως ότι «τα περισσότερα από αυτά προκύπτουν μέσα από τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας».
Ο συνήγορος υπεράσπισης επισήμανε ότι ο Κορκονέας τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφυλακιστεί καθώς ήδη έχει εκτίσει 11 χρόνια φυλακή. «Ο άνθρωπος ήταν χαρούμενος -το λίγο που μπορέσαμε να μιλήσουμε-, καθώς θα γυρίσει πίσω στην οικογένειά του και τα παιδιά του από τα οποία λείπει 11χρόνια» είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει πότε χρονικά προσδιορίζεται η αποφυλάκισή του.
«Μετά από μία απόλυτα διεξοδική διαδικασία σε πρώτο και δεύτερο βαθμό που ξεπέρασε τις 150 συνεδριάσεις το δικαστήριο απεφάνθη για την αθωότητα του Βασίλη Σαραλιώτη» ανέφερε από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορύμενου, Χρήστος Διαμάντης, προσθέτοντας πως «αποτελεί δικαίωση για τον πελάτη μου αφού είναι κάτι για το οποίο φωνάζει μια ολόκληρη δεκαετία. Ο Βασίλης Σαραλιώτης στερήθηκε την οικογένειά του, για 30 μήνες, τους φίλους του, λοιδορήθηκε αλλά από την πρώτη στιγμή υπερασπίζεται και φωνάζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την αθωότητα του πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει η σημερινή δικαστική απόφαση».
Από την Άμφισσα μέχρι τη Λαμία
Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, στην Άμφισσα, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, σε 84 συνεδριάσεις και δεκάδες νομικές μάχες ,είχε κρίνει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα με 4 προς 3 ψήφους ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο, μετατρέποντάς το αρχικό βούλευμα το οποίο εισήγαγε την υπόθεση στο δικαστήριο με κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο. Επίσης το ίδιο δικαστήριο είχε επιβάλλει δεκαετή κάθειρξη στο Βασίλη Σαραλιώτη που ήταν συγκατηγορούμενος.
Ένας δικαστής και τρεις ένορκοι έκριναν ότι ήταν δυσμενέστερη η κατηγορία από αυτή που είχε απαγγελθεί, συμφωνώντας πλήρως με την πρόταση του εισαγγελέα, Χάρη Λακαφώση, για μετατροπή του κατηγορητηρίου. Η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Άμφισσας, ένας ακόμη τακτικός δικαστής όπως επίσης και ένας ένορκος ήταν μειοψηφία κρίνοντας ότι πρέπει να δικαστεί ο Κορκονέας με τις κατηγορίες με τις οποίες πήγε στο δικαστήριο.
Επίσης το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία 4 προς 3 το αίτημά του Σαραλιώτη για να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ ομόφωνα είχε αρνηθεί να παραχωρήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Είχε επίσης απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής ενόψει του εφετείου. Ένα χρόνο, όμως, αργότερα το 5μελές Εφετείο της Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και ο Σαραλιώτης είχε αποφυλακιστεί με μοναδικό περιοριστικό όρο να μην απομακρύνεται από τον τόπο της καταγωγής, του δηλαδή το νόμο της Δράμας.
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας εισήχθη για πρώτη φορά η υπόθεση το φθινόπωρο του 2014, ενώ μετά από συνεχείς αναβολές η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το 2016.
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 70 πολύωρες συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες με ιδιαίτερη ένταση. Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας ο Κορκονέας ο απέφυγε να ζήτησε ευθέως συγνώμη, όπως επισήμανε και ο μέχρι τότε συνήγορός του Αλέξης Κούγιας παραιτούμενος από την υπεράσπισή του.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια η συγνώμη, η λύπη αλλά και όλα όσα αισθάνομαι». «Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω τα πάντα. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είναι φοβερό πράγμα να σκοτωθεί ένα παιδί. Εκείνα που έγιναν εκείνη τη βραδιά μου έρχονται μπροστά μου κάθε φορά που βλέπω ένα παιδί. Η καρδιά μου γίνετε κομμάτια» ανέφερε προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να μιλήσω με τη μάνα και την αδερφή του παιδιού σε κάποια φάση για να δώσω τις δικές μου εξηγήσεις», πρόταση η οποία απερρίφθη άμεσα και από την πολιτική αγωγή αλλά και από την οικογένεια.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έμεινε στο αρχικό σκηνικό, ότι δηλαδή «πυροβόλησε στον αέρα» αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως π.χ. γιατί δεν απάντησε στις εκκλήσεις του κέντρου είτε γιατί δεν ακολούθησε κανόνες απεμπλοκής.
Ο εισαγγελέας εφετών Βασίλης Χανής, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από «ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», ωστόσο χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τού Κορκονέα ως «ανεξήγητά εγωιστική» σημειώνοντας πως «η κίνηση να πυροβολήσει σε κατοικημένη περιοχή ήταν τρελή», για να συμπεράνει ότι «ήθελε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητα του την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της αστυνομίας». «Ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια αντι-υπηρεσιακή και αντί-επιχειρησιακή» προσέθεσε καταλήγοντας στο ότι «δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι αυτά τα οποία εξελίχθηκαν».
Μιλώντας για το 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο εισαγγελέας κ. Χανής σημείωσε πως «ο Αλέξης ήταν ο άτυχος, τη στιγμή που δέχτηκε τη σφαίρα από εξοστρακισμό» τονίζοντας παράλληλα ότι «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς, αλλά ο ίδιος γνώριζε πως όταν πυροβολούσε μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από εισβολή 4 κακοποιών σε σπίτι, έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα (vid)
- Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που γέμισε με χώμα την Αττική Οδό και προκάλεσε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση
- Αδιανόητο περιστατικό στο Μενίδι: Διαρρήκτες έκλεψαν υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού από χρηματοκιβώτιο