Οι αλλαγές που κλείδωσαν για τις διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και σε πεζοδρόμια ή λωρίδες
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να έχει τεθεί στη διαβούλευση ως το τέλος του έτους.
Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, πλέον θα ορίζεται σαφώς ποιος είναι ο οργανωτής της διαδήλωσης και θα γίνεται λόγος αν είναι φορέας ή φυσικό πρόσωπο. Εν προκειμένω, αυτός που θα δηλώνεται ως διοργανωτής θα έχει και αστικές και ποινικές ευθύνες για ό,τι συμβεί, καθώς θα είναι ο κατά τω νόμω υπεύθυνος.
«Ομόλογος» του υπευθύνου των διαδηλωτών θα είναι ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής, ενώ οι πορείες θα γίνονται και με παρουσία εισαγγελέα, ο οποίος θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και θα δύναται να προτείνει και εναλλακτικές διαδρομές.
Από μέρους των διαδηλωτών, θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη αναγγελία για τη διοργάνωση της διαδήλωσης, προκειμένου να γίνεται η ανάλογη προετοιμασία από μέρους της πολιτείας. Άλλωστε, θα υπάρχει και μέριμνα για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, π.χ. μέσω των χαρτών και των ηλεκτρονικών εφαρμογών που λαμβάνουν real time δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους, προκειμένου και όσοι κινούνται στον αστικό ιστό να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Η πιο σημαντική καινοτομία, βεβαίως, θα είναι ο περιορισμός των πορειών και σε πεζοδρόμια ή και μια λωρίδα δρόμου, καθώς, όπως αναφέρεται στο νομοθέτημα η διαδήλωση «θα πρέπει να μην προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής των συμμετεχόντων». Το πού τελικά θα γίνει η διαδήλωση, θα αποφασίζουν οι αστυνομικές αρχές με τη γνωμοδότηση της οικείας δημοτικής αρχής.
Το σχέδιο βασίζεται στην πρόταση που είχε κάνει ο Γιώργος Καμίνης ως δήμαρχος Αθηναίων προς τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως Νίκο Δένδια, αλλά πηγαίνει πέρα από αυτήν.
Πηγή: Reader.gr