Τσιόδρας: «Από 04/05 ξεκινούν οι κινητές μονάδες, θετικά μηνύματα για φάρμακα πίεσης και ρεμδεσεβίρη» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Από 04/05 ξεκινούν οι κινητές μονάδες, θετικά μηνύματα για φάρμακα πίεσης και ρεμδεσεβίρη» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τις κινητές μονάδες που θα «πιάσουν» δουλειά από Δευτέρα (04/05), αλλά και για τα αισιόδοξα μηνύματα από φάρμακα που παίρνουν όσοι έχουν πίεση και για την ρεμδεσεβίρη.

Αναλυτικά όσα είπε στη σημερινή ενημέρωση:

«Ο ΠΟΥ ξεκίνησε σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για την δημιουργία κινητών μονάδων, για την αντιμετώπιση της Covid-19, μαζί με ειδικές ομάδες νοσηλευτών, οδηγών και διοικητικών.

Σταδιακά, σύμφωνα με τις ανάγκες και το σχεδιασμό, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια. Οι πρώτες κινητές μονάδες ξεκινούν την δράση τους τη Δευτέρα (04/05), με επιδημιολογικούς και διαγνωστικούς στόχους.

Τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση, την πίεση όπως την γνωρίζουμε, δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στην μόλυνση από τον κορονοϊό ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια, σύμφωνα με τρεις μεγάλες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν χθες. Είναι οπωσδήποτε θετικά νέα για τα εκατομμύρια ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα.

 

Η έρευνα αφορούσε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες των φαρμάκων, αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης καταρχάς, όπως η ραμιπρίλη, η λισινοπρίλη και όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία, προσοχή όχι η εμπορική, αλλά η φαρμακευτική, τελειώνει στο συνδετικό "πρίλη" και των αναστολέων του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης, τα οποία περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η βαλσαρτάνη, η λοσαρτάνη και γενικά φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία τελειώνει σε "σαρτάνη". Τα φάρμακα αυτά αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δίνονται για νεφροπροστασία.

Υπήρχε η θεωρητική ανησυχία, πως αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ACE2, η οποία είναι η πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός, όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα, για να τα προσβάλλει. Έτσι και με το δεδομένο πως οι άνθρωποι με υπέρταση ήταν στις ομάδες κινδύνου, υπήρχε η ανησυχία πως οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο κι έχουν αυξημένη ευαισθησία στη νόσο.

Από την άλλη, ήταν γνωστό πως περισσότερα επίπεδα τέτοιας πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα μπορούσαν να μειώσουν την φλεγμονή από τον ιό, μια κατάσταση που οδηγούσε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, κάτι που έλεγαν οι επιστήμονες ότι ήταν θετικό. Έτσι περιμέναμε τα αποτελέσματα μελετών, όπως αυτές, που αφορούσαν χιλιάδες άτομα που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα κι εξέτασαν τα ποσοστά λοίμωξης με το νέο κορονοϊό και άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα; Δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα νόσου στους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπαιρναν και στις τρεις μελέτες παρατήρησης, που εξέτασαν χιλιάδες άτομα από τον κόσμο.

Αυτά τα ευρήματα είναι μια ανακούφιση για ανθρώπους που άκουγαν παρόμοια ερωτηματικά και ρωτούσαν αν έπρεπε να σταματήσουν τα φάρμακα αυτά. Έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί από επιστημονικούς κύκλους, φαίνεται πως το απαγορευτικό, το περίφημο lockdown, είχε οδηγήσει σε αύξηση των επεισοδίων αρτηριακής υπέρτασης, δηλαδή πίεσης.

Σε άλλα θετικά νέα χθεσινά, επετράπη από τις αρχές των ΗΠΑ η χρήση σε επείγουσα βάση του αντιιικού φαρμάκου "ρεμδεσεβίρη". Είναι πλέον το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου σε νοσοκομειακό επίπεδο. Ένα φάρμακο που δίνεται ενδοβλέφια, μια φορά την ημέρα, για 10 ημέρες. Η διαφορά ανάμεσα στην επείγουσα σύσταση που υιοθετήθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε σχέση με την επίσημη έγκριση, αφορά την τρέχουσα επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας. Αν υπάρξουν περισσότερα θετικά δεδομένα, θα υπάρξει και επίσημη έγκριση. Το φάρμακο θα μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ή παιδιά που νοσηλεύονται με σοβαρή μορφή της νόσου, όπως χαμηλό οξυγόνο αίματος, ανάγκη για οξυγονοθεραπεία ή μηχανικός αερισμός με αναπνευστήρα.

Η επόμενη φάση των 15 ημερών θα είναι εξίσου κρίσιμη με την έως τώρα φάση της επιδημίας στην χώρα μας. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα υγιεινής, ιδιαίτερα της υγιεινής των χεριών και της τήρησης των αποστάσεων, όπως τα λέμε και τα ξαναλέμε, αν περιορίσουμε εθελούσια τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις σε χώρους συνωστισμού, αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας για αυτό το διάστημα ως δυνητικούς φορείς, θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς από την Δευτέρα, που θα αυξηθούν οι επαφές στην κοινωνία».