Τσιόδρας: «Προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όταν βγει το εμβόλιο»
Ο Λοιμωξιολόγος και Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας είπε αρχικά πως σύμφωνα με έρευνα «το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει στην Ευρώπη», ωστόσο υπάρχουν χώρες με αύξηση κρουσμάτων ή καμία διαφορά στην καμπύλη.
Έπειτα, μίλησε για τις κινητές μονάδες που ξεκίνησαν την δράση τους σήμερα, για το στόχο ανίχνευσης και ελέγχου πιθανών κρουσμάτων, με αφετηρία τις κλειστές δομές και προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.
Στη συνέχεια στάθηκε στα εμβόλια: «όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις για τον ιό, τα εμβόλια είναι στο προσκήνιο της καθημερινής συζήτησης, με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν αρχίσει μελέτες. Στη φάση 1 οι μελέτες αφορούν πληθυσμό εθελοντών, που παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, με σκοπό να ανιχνευθούν αντισώματα ή παρενέργειες από την χορήγηση των εμβολίων. Όταν προχωρήσουν οι φάσεις 1 και 2, προχωράμε στην φάση 3.
Στη φάση 3 εξετάζεται η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες, με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Γίνεται τεράστια προσπάθεια, που δεν είναι ανταγωνισμού. Η χρήση τους αφορά σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού, που κατά πάσα πιθανότητα, δεδομένης της σημαντικής έλλειψης σε ικανό αριθμό εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Υπολογίζεται ότι κάποιες από αυτές τις προσπάθειες θα οδηγήσουν σε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους».
Έπειτα, τόνισε πως «η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην χώρα μας, έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι και πρέπει να καταλάβουμε ότι οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες».
Σύμφωνα με μελέτη της Νοτίου Κορέας ανέφερε ότι «κομμάτια του ιού μπορεί να ανιχνεύονται με PCR έως και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».
Για τα εμβόλια συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή, παρά κάποια θετικά στοιχεία, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ασφαλέστερο ή το αποτελεσματικότερο. Η επιστημονική κοινότητα παλεύει για τον κοινό στόχο».