Ποια είναι η Τούτα Αμπσολούτα που έφερε ο πρώιμος καύσωνας (pics)
Ο πρωτοφανής για την εποχή καύσωνας έχει «τρελάνει» ακόμη και την ίδια τη φύση.
Τα 40άρια των τελευταίων ημερών έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια κηπευτικών, με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας να προκαλεί «στρες» στα φυτά, τα οποία αναγκάζονται να προσαρμοστούν μέσα σε λίγες ώρες σε συνθήκες... Ιουλίου!
Στην Πρέβεζα, μάλιστα, η ζέστη προκάλεσε έξαρση του εντόμου Τούτα Αμπσολούτα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει «εγκατασταθεί» στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή.
Όπως καταλαβαίνετε, το όνομα του εντόμου μάς κέντρισε το ενδιαφέρον και το ψάξαμε λίγο το θέμα -αφού πρώτα νομίζαμε, βέβαια, πως πρόκειται για μάρκα βότκας.
Η Τούτα Αμπσολούτα, λοιπόν, είναι ένα έντομο, που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της καλλιέργειας της ντομάτας τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο. Η προσβολή της ντομάτας από το εν λόγω έντομο μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής και απασχολεί σοβαρά τους καλλιεργητές.
Είναι, ουσιαστικά, ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι, προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική, που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Πέραν της ντομάτας, που προσβάλλει τόσο στην υπαίθρια όσο και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προσβάλλει και τα φυτά της μελιτζάνας, της πατάτας και της πιπεριάς.
Δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα, και πετά σε χαμηλό ύψος μέσα στον λαχανόκηπο, ανάμεσα από τις ντοματιές, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Γεννά αυγά, δε, που γίνονται κάμπιες, οι οποίες προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα της ντομάτας, δημιουργώντας μικρές, αρχικά, στοές, που επεκτείνονται σε εκτεταμένες ξηράνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Στη συνέχεια, από τα φύλλα της ντομάτας, η κάμπια της Τούτα προσβάλλει και τους καρπούς της ντομάτας, δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο και στοές μέσα στους καρπούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προσβεβλημένοι από την τούτα καρποί της ντομάτας να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.