«Αυτό είναι το δικό μας πόρισμα»: Τι λέει ο πατέρας του Β. Μάγγου
«Τον γύρισαν στο μηδέν μετά το ξύλο που έφαγε», λέει ο πατέρας του αδικοχαμένου Βασίλη Μάγγου με δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο κ. Ιωάννης Μάγγος ενημερώθηκε για την πρώτη γνωμάτευση της Ελένης Καλύβα, που ανέλαβε την ιατροδικαστική έρευνα και κάνει λόγο για οξύ πνευμονικό οίδημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο που δεν αποδεικνύεται ιατροδικαστικά είναι ότι το άγριο ξύλο, που έφαγε ο γιος μου, τον έριξε ψυχολογικά. Μετά την αστυνομική βία, που ασκήθηκε πάνω τόσο εντός όσο και εκτός του αστυνομικού τμήματος, το παιδί έπεσε κατακόρυφα. Του κατέστρεψαν την ψυχολογία.
Αυτό τον έριξε εκεί που τον έριξε. Μπορεί να ήταν ό,τι ήταν, αλλά ήταν και αγωνιστής. Ήταν μια χαρά, δούλευε, έβγαζε μεροκάματο και ξαφνικά μετά το ξύλο που έπεσε, τον γύρισαν στο μηδέν. Ήξεραν ίσως ποιος ήταν και για αυτό έπεσαν όλοι πάνω του και τον χτύπαγαν. Αυτό είναι το δικό μας πόρισμα και αυτό διαπιστώνουμε εμείς».
Ο Βασίλης Μάγγος, θυμίζουμε, πέθανε τη Δευτέρα (13/7) στο σπίτι του στον Βόλο. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής, το πόρισμα της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από έναν μήνα, αφού, δηλαδή, βγουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών, ο θάνατός του αποδίδεται σε οξύ πνευμονικό οίδημα από λοίμωξη του αναπνευστικού.
Το γεγονός ότι εκτιμήθηκε μια πρώτη αιτία θανάτου έχει να κάνει με το ότι έπρεπε να συνταχθεί ληξιαρχική πράξη θανάτου και «να θάψουν οι άνθρωποι το παιδί τους».
Μήνυση για την αστυνομική βία στον Βόλο
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, η οικογένεια σε συνεργασία με τα αγωνιστικά κινήματα του Βόλου στα οποία συμμετείχε ο 26χρονος εξετάζουν την κατάθεση μηνυτήρια αναφοράς για την αστυνομική βία που ασκείται συστηματικά στην περιοχή τους.
Την ίδια στιγμή, πηγές της αστυνομίας υποστηρίζουν πως το πνευμονικό οίδημα δεν έχει σχέση με τον άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό του νεαρού στις 14 Ιουνίου από αστυνομικούς, που τον άφησαν με σπασμένα πλευρά, αίσθημα ασφυξίας και θλάση στο συκώτι, αφού υπερασπίστηκε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης τους συλληφθέντες μαζικής διαδήλωσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου.