Τα περιοριστικά μέτρα για τους συλληφθέντες στην ΑΣΟΕΕ οδηγούν σε παραίτηση; (vid)
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή απόφαση του ανακριτή για τους τρεις συλληφθέντες στην ΑΣΟΕΕ, μεταξύ των οποίων ήταν ο stand up κωμικός Αλέξανδρος Τιτκώφ και ο μουσικός Θωμάς Λάλος. Θυμίζουμε οτι εκτός από την παρουσία τους στο αστυνομικό τμήμα και την απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις, κανένας τους δεν μπορεί να μπει στα Εξάρχεια, με την απαγόρευση να ισχύει και για δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Αλεξάνδρας και η Πατησίων. Κάτι σαν απαγορευμένη ζώνη, δηλαδή...
Το μεγάλο ερωτηματικό
Τι γίνεται όμως τώρα που ένας από αυτούς τους τρεις νεαρούς δουλεύει στα Εξάρχεια;
Αυτό κατήγγειλε η δικηγόρος του Αντωνια Λεγάκη που εκπροσώπησε δύο από τους τρεις συλληφθέντες και πλέον υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στην υπόθεση.
Θα πάρει ειδική άδεια για να πηγαίνει στην δουλειά του συγκεκριμένες μέρες και ώρες;
Θα ισχύσει η απαγόρευση και θα οδηγηθεί σε παραίτηση; Και αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα φροντίσει ο ανακριτής ή το κράτος να τον αποκαταστήσει επαγγελματικά.
«Κοινωνική ομηρία»
Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, η νομικός είπε: «Παρόλο που προσκομίσαμε βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι κανείς τους δεν συμμετείχε σε επεισόδια, ότι την ώρα της σύλληψής τους στην οδό Πατησίων δεν συνέβαινε το παραμικρό και στο οδόστρωμα δεν υπήρχαν ούτε καδρόνια ούτε πέτρες, παρόλο που οι ίδιοι οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους δεν γράφουν ότι η εκρηκτική ύλη βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά ότι περισυνελέγη από το οδόστρωμα, αποδεικνύεται ακόμη μία φορά ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά δεν είναι κουφή στα κελεύσματα της κυβέρνησης.
Παράλληλα γεννάται το ερώτημα αν η επιβολή τέτοιων σκληρών περιοριστικών όρων αποσκοπεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και στην ποινικοποίηση οποιασδήποτε αντίστασης. Η Δικαιοσύνη συντάχθηκε απολύτως με την κυβέρνηση, παρά τη συνταγματικά προβλεπόμενη ευθύνη της να εγγυάται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατηγορουμένων όταν η εκτελεστική εξουσία τα παραβιάζει.
Το να απαγορεύεται η παρουσία των κατηγορουμένων σε όλο το ιστορικό κέντρο, όπου δεν να μπορούν να εργαστούν ή να πάνε βόλτα με τους φίλους τους, τους θέτει αυτόματα σε κοινωνική ομηρία. Ο άγριος ξυλοδαρμός τους, που έχει καταγραφεί σε βίντεο, στοχεύει στη νομιμοποίηση της αστυνομικής βίας και συνιστά το κακούργημα των βασανιστηρίων».
Παρόμοιοι όροι
Αξίζει πάντως να τονίσουμε οτι παρόμοιοι περιοριστικοί όροι, με απαγόρευση παρουσίας στην περιοχή των Εξαρχείων, είχαν μπει και το 2018 με αφορμή τα επεισόδια που είχαν γίνει μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.
Βέβαια τότε, τα επεισόδια λάμβαναν χώρα στην συγκεκριμένη περιοχή και ήταν μεγάλης έκτασης.