Το Oruc Reis συνέχισε το βράδυ την κινητικότητά του: Οι κινήσεις της Αθήνας με ΕΕ και ΗΠΑ

Gazzetta team
Το Oruc Reis συνέχισε το βράδυ την κινητικότητά του: Οι κινήσεις της Αθήνας με ΕΕ και ΗΠΑ
Το Oruc Reis πλέει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τον πλου του Τουρκικού σεισμογραφικού.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis που παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Τρίτης (11/8) κινήθηκε νότια, φτάνοντας στο δυτικό όριο της υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, τα ξημερώματα άλλαξε και πάλι πορεία, κάνοντας αναστροφή καθώς κατευθύνεται προς το αρχικό σημείο που είχε σταματήσει όταν βγήκε στην ανατολική Μεσόγειο.

Πλέει πάντα με την συνοδεία του τουρκικού στόλου και υπό το βλέμμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

 

Η ελληνική πλευρά ζητά την άμεση αποχώρηση του ωκεανογραφικού από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την Τουρκία να απαντά πως βρίσκεται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και να μην αλλάζει τακτική παρά της πιέσεις της Αθήνας.

Διπλωματικές επαφές

Παράλληλα η Ελλάδα συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές, αλλά και τις συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης.

Η Αθήνα μιλώντας με ξένους διπλωμάτες τόνισε για άλλη μια φορά την σοβαρότητα της κατάστασης με τις τουρκικές προκλήσεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κομισιόν: «Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση»

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Η Κομισιόν δηλώνει ότι στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελλάδα και Κύπρο και καλεί σε διάλογο για τις διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έτοιμη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ

Η ΕΕ βρίσκεται σε διεργασίες για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ, ο Ζοσέπ Μπορέλ ετοιμάζει επιλογές για πακέτο κυρώσεων προς την Αγκυρα, τα οποία θα μπορούν να ληφθούν εφ’ όσον συνεχιστεί η προκλητικότητα των Τούρκων.

Συνάντηση Νίκου Δένδια με Τζέφρι Πάιατ

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για την στάση της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να έχουν προτρέψει την Τουρκία να σταματήσει τα σχέδιά της ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ