H «απάντηση» της Ευρώπης στην πανδημία: Όλα τα μέτρα που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο

Gazzetta team
H «απάντηση» της Ευρώπης στην πανδημία: Όλα τα μέτρα που πήρε το Ευρωκοινοβούλιο
Πώς «απάντησε» η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο στο ξέσπασμα της πανδημίας και πώς συνεχίζει να δρα, κάτω από τις ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις-απαιτήσεις που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και η νόσος Covid-19.

Η Ευρώπη –όπως, φυσικά, ολόκληρος ο πλανήτης– εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Ένα δεύτερο κύμα είναι, δυστυχώς, πιθανό σενάριο -αν δεν βρίσκεται, βέβαια, ήδη σε εξέλιξη.

Από την άλλη, τα μηνύματα για το εμβόλιο κατά του ιού είναι αισιόδοξα και άπαντες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις των δοκιμών, ελπίζοντας να ακούσουν τα καλά νέα μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες και από τα τέλη Δεκέμβρη, όπως έχει προαναγγελθεί, αν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό απρόοπτο, να αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, μετά από τόσους μήνες, και ενώ τίποτα, πλέον, στον κόσμο δεν είναι ίδιο με χθες, να δούμε σε επίπεδο Ευρώπης τι μέτρα πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πώς «απάντησε», δηλαδή, η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο στο ξέσπασμα της πανδημίας και πώς συνεχίζει να δρα, κάτω από τις ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις-απαιτήσεις που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και η νόσος Covid-19. Την ίδια στιγμή, φυσικά, που έχει να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση και τα fake news.

 

Η συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SOTEU)

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SOTEU) σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Η συζήτηση εστίασε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, όπως η επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία των νέων και οι εξελίξεις στο μέτωπο της μετανάστευσης, και όλα αυτά υπό το φάσμα της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μετέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, για να εκφωνήσει την πρώτη ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις της κατέδειξαν την ανάγκη οικοδόμησης μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε την ένωση αυτή πραγματικότητα. Έχουμε την ευθύνη να αντλήσουμε τα πρώτα διδάγματα από την υγειονομική αυτή κρίση», δήλωσε.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για μια Ευρώπη που αναδύεται ισχυρότερη από την πανδημία και ηγείται της πορείας προς μια νέα ζωτικότητα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στάθηκε και στο ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αντίδραση, καθώς ο κόσμος αναμένει ένα προσβάσιμο, οικονομικά προσιτό και ασφαλές εμβόλιο κατά της COVID-19.

Η ίδια, άλλωστε, είχε πει τον περασμένο Μάρτιο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι «πρέπει να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να το ξεπεράσουμε. Γιατί αν υπάρχει κάτι μεταδοτικότερο απ' αυτόν τον ιό, αυτό είναι η αγάπη και η συμπόνια, των οποίων τη δύναμη μας δείχνουν απέναντι στις αντιξοότητες οι πολίτες της Ευρώπης».

Τι λένε οι πολίτες της Ευρώπης

Οι πολίτες της Ευρώπης, πάντως, τον Μάιο, σε δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) είχαν απαντήσει πως θέλουν η ΕΕ να έχει ισχυρότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ταυτόχρονα, σχεδόν έξι στους δέκα δήλωναν μη ικανοποιημένοι από την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ, αν και το 74% των ερωτηθέντων έχουν ακούσει για τα μέτρα ή τις δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας, μόνο το 42% δηλώνει ικανοποιημένο με τις πρωτοβουλίες αυτές μέχρι στιγμής.

Παρόλα αυτά, για να δούμε και ποια είναι αυτά τα μέτρα, σε επίπεδο υγείας, από τον Φεβρουάριο, όταν και ξέσπασε η πανδημία στη γηραιά ήπειρο, τα κράτη-μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν την από κοινού αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Οι παραγωγοί υπέβαλαν προσφορές, οι οποίες κάλυψαν, ή και υπερέβησαν σε κάποιες περιπτώσεις, τις ποσότητες που ζήτησαν τα κράτη-μέλη, που συμμετείχαν στη διαδικασία προμήθειας, για όλα τα είδη που ζητήθηκαν. Η κοινή προμήθεια αφορούσε μάσκες τύπου 2 και 3, γάντια, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, χειρουργικές μάσκες και στολές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε, κινήθηκε άμεσα για να διαφυλάξει τη διαθεσιμότητα των μέσων ατομικής προστασίας, απαιτώντας οι εξαγωγές του εν λόγω εξοπλισμού εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκεινται σε άδεια εξαγωγής από τα κράτη-μέλη. Έτσι, διασφαλίστηκε ότι ο αναγκαίος εξοπλισμός θα φτάσει στα νοσοκομεία, στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, στους οίκους ευγηρίας και σε όσους τον χρειάζονται για να προστατευτούν από τον ιό και να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Τον Μάρτιο, και ενώ η πανδημία βρισκόταν πια σε έξαρση, συγκροτήθηκε μια ομάδα επτά επιδημιολόγων και ιολόγων από διάφορα κράτη-μέλη, προκειμένου να διατυπώνει επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την απόκριση της ΕΕ και να συντονίζει τα μέτρα διαχείρισης των κινδύνων. Προς τα τέλη του μήνα, δε, κατόπιν επείγοντος αιτήματος της Επιτροπής, η ευρωπαϊκή επιτροπή τυποποίησης (CEN) και η ευρωπαϊκή επιτροπή ηλεκτροτεχνικής τυποποίησης (CENELEC), σε συνεργασία με όλα τα μέλη τους, συμφώνησαν να διαθέσουν αμέσως σειρά ευρωπαϊκών προτύπων για ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και μέσα ατομικής προστασίας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι ιατρικές προμήθειες (μάσκες, προστατευτική ενδυμασία, αναπνευστικές προστατευτικές συσκευές) άρχισαν να διατίθενται δωρεάν, προκειμένου να διευκολυνθεί η αύξηση της παραγωγής, ενώ η ΕΕ δημιούργησε και ένα στρατηγικό απόθεμα, που περιλαμβάνει αναπνευστήρες, μάσκες πολλαπλών χρήσεων, υλικά εργαστηρίου και θεραπευτικά μέσα ("rescEU"), για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Προκειμένου, εξάλλου, να είναι ευκολότερη η παραλαβή ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες, οι εισαγωγές απαλλάχθηκαν προσωρινά από τελωνειακούς δασμούς και ΦΠΑ.

Στα μέσα Απριλίου, τέλος, στις 17 του μήνα συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε 3,08 δισ. βοήθεια από την ΕΕ, για περισσότερα τεστ και βοήθεια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δόθηκαν κονδύλια της ΕΕ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών και προμήθεια και διανομή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε τις εξής 10 πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του κορονοϊού:

1. Επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού

Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά της σύνορα για ταξίδια που δεν είναι σημαντικά, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι τα βασικά αγαθά συνεχίζουν να διακινούνται, μέσω της εισαγωγής πράσινων λωρίδων. Ακόμη, προβλέφθηκαν πρόσθετοι πόροι για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, το οποίο παρέχει άμεσες αξιολογήσεις κινδύνου και επιδημιολογικές ενημερώσεις σχετικά με την έξαρση του ιού.

2. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού

Οι χώρες της ΕΕ απέκτησαν γρήγορη πρόσβαση στο πρώτο απόθεμα RescEU του ιατρικού εξοπλισμού, όπως οι αεραγωγοί και οι προστατευτικές μάσκες, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, η ΕΕ έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο διεθνή διαγωνισμό που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να κάνουν από κοινού αγορές εξοπλισμού και φαρμάκων. Έχει ακόμη διαθέσει 3,08 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά περισσότερων τεστ και για να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να φροντίσει τους ασθενείς, ενώ οργάνωσε έναν διαδικτυακό έρανο που στοχεύει να συγκεντρώσει αρχικά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά για την καταπολέμηση του κορονοϊού παγκοσμίως.

3. Προώθηση της έρευνας

Το ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ χρηματοδοτεί 18 ερευνητικά έργα και 151 ομάδες σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει στην ταχεία ανεύρεση εμβολίου κατά του Covid-19. Στόχος είναι να βελτιωθεί η διάγνωση, η ετοιμότητα, η κλινική διαχείριση και η θεραπεία.

4. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ζητούν χρηματική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Με το νέο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του ταμείου, θα διατεθούν στα κράτη-μέλη φέτος έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

5. Διασφάλιση της ανάκαμψης της ΕΕ

Για να βοηθήσει την ΕΕ να ανακάμψει οικονομικά και κοινωνικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νέα πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό (2021-2027), ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα πακέτο κινήτρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την τελευταία λέξη σχετικά με την πρόταση.

6. Υποστήριξη της οικονομίας

Η ΕΕ προτείνει ένα πακέτο στήριξης 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και υποστηρίζει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη-μέλη. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει 750 δισ. ευρώ για την μετριάσει το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και 120 δισ. ευρώ για ποσοτική χαλάρωση και 20 δισ. ευρώ για αγορές χρεών. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για την διάθεση 37 δισ. ευρώ από τα υπάρχοντα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στις χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού και για να υποστηρίξουν την υγειονομική περίθαλψη, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

7. Προστασία θέσεων εργασίας

Για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τη δουλειά τους, όταν οι εταιρείες παύουν εξαιτίας κρίσης του κορονοϊού, η Επιτροπή πρότεινε την έννοια του βραχυχρόνιου κράτους που υποστηρίζεται από το κράτος εργασίας (SURE). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, επίσης, ξεκλειδώσει 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων σε εγγυήσεις για να ενθαρρύνει τις τράπεζες και άλλους δανειστές να παρέχουν ρευστότητα έως και 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη περίπου 100.000 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

8. Επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ

Περισσότεροι από 10.000 Ευρωπαίοι από όλο τον κόσμο επαναπατρίστηκαν με το ξέσπασμα του ιού, χάρη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

9. Βοηθώντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκλειδώσει 20 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους εταίρους τρίτων χωρών να καταπολεμήσουν την κρίση ως μέρος ενός πακέτου της ΕΕ για μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19.

10. Εξασφάλιση εξακριβωμένων πληροφοριών

Η εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μια ευρωπαϊκή πηγή πληροφοριών για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες στη γλώσσα τους και ζήτησαν από τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους.

Στόχος η ανάκαμψη

Ενώ το ζητούμενο, όμως, είναι πια και η ανάκαμψη, είναι εξόχως σημαντικό να δούμε τι κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει την Ευρώπη να ορθοποδήσει, σε μια περίοδο, δε, που, όπως προαναφέραμε στην αρχή του κειμένου, εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού.

1. Ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης

Για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει από την κρίση του κορoνοϊού και τον οικονομικό της αντίκτυπο, η Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027). Σύμφωνα με το σχέδιο, γνωστό ως ''Next Generation EU'', η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, επωφελούμενη από την υψηλή πιστοληπτική της ικανότητα και τα σχετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού σε σύγκριση με αρκετά κράτη μέλη και θα τα διοχετεύσει σε προγράμματα αποκατάστασης των οικονομικών και κοινωνικών ζημιών και προετοιμασίας για ένα καλύτερο μέλλον. Το Κοινοβούλιο επιμένει ότι η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα του πακέτου ανάκαμψης το οποίο δεν πρέπει να επιβαρύνει τις επόμενες γενιές.

Οι αρχηγοί κρατών μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης στα μέσα Ιουλίου. Παρότι οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την αποδοχή του ταμείου ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις "τεράστιες περικοπές στις συνιστώσες των επιχορηγήσεων". Το Κοινοβούλιο τόνισε ότι η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ, όπως την Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή ατζέντα, και ότι προτίθεται να αρνηθεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό αν δε βελτιωθεί η συμφωνία.

2. Επένδυση στην υγεία

Η κρίση του κορονοϊού έχει δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης. Το νέο πρόγραμμα EU4Health της ΕΕ στοχεύει να αυξήσει την ετοιμότητά μας απέναντι σε διασυνοριακές απειλές για την υγεία και θα ενισχύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος του σχεδίου ανάκαμψης ''Next Generation EU''. Το Κοινοβούλιο εμμένει στη θέσπιση ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού προγράμματος υγείας.

3. Προστασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων της ΕΕ, το οποίο σημαίνει ότι η επιβίωσή τους είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ. Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με σκοπό να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να διαθέσουν δάνεια σε 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

4. Παροχή βοήθειας στους ανέργους

Η αγορά εργασίας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού, με τα ποσοστά ανεργίας να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για εκείνους που βρέθηκαν χωρίς δουλειά, η πρωτοβουλία SURE θα χορηγήσει χρηματοδοτική βοήθεια συνολικού ύψους έως και 100 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη, η οποία θα λάβει τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους. Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν το κόστος των εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας.

5. Ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας

Άλλος ένας τομέας του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι εκείνος του τουρισμού. Η Ευρώπη αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και η ΕΕ εισήγαγε σειρά μέτρων για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και την επανέναρξη του ευρωπαϊκού τουρισμού. Θεσπίστηκαν, επίσης, μέτρα αρωγής για τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές, ναυτιλιακές και οδικές μεταφορές. Για να υποστηρίξει την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη, η διαδικτυακή πλατφόρμα Re-Open EU παρέχει χρήσιμες πληροφορίες που θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις όταν προγραμματίζουν τα ταξίδια τους.

6. Δέσμη τραπεζικών μέτρων για την υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την προσωρινή χαλάρωση του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για να δοθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες η απαραίτητη ευελιξία ώστε να μπορούν να δανείζουν και να απορροφούν τις απώλειες λόγω της πανδημίας. Χάρη στην χαλάρωση του κανονισμού, οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θα μπορούν να αιτούνται δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους με παράλληλη διασφάλιση της συνέχισης της ροής πιστώσεων προς τις ΜΜΕ.

7. Υποστήριξη αγροτών και αλιέων

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε έκτακτα μέτρα για να υποστηρίξει τους αγρότες και αλιείς που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή του εφοδιασμού σε τρόφιμα. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν την οικονομική στήριξη των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, την παροχή βοήθειας για αποθήκευση τροφίμων και τη μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα στήριξης της αγοράς.

8. Βοήθεια προς τις χώρες της ΕΕ

Με αξία περίπου 37 δισ. ευρώ, η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού βοηθά τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα που λαμβάνουν απέναντι στην κρίση της νόσου Covid-19. Η μέγιστη ευελιξία εξασφαλίζει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να επενδύσουν τα κεφάλαια στους τομείς όπου είναι περισσότερο απαραίτητα.

9. Κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις

Η ΕΕ χαλάρωσε τους κανόνες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να στηρίζουν άτομα και εταιρείες στο πλαίσιο της έξαρσης της νόσου COVID-19. Το προσωρινό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι παραμένει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητα για τις επιχειρήσεις όλων των ειδών και να διατηρήσουν τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της έξαρσης της COVID-19 και μετά από αυτήν. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να μπορούν να παρέχουν επιχορηγήσεις έως και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία, χαμηλού κόστους ή εγγυημένα δάνεια και βοήθεια προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

10. Προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Οι εταιρείες της ΕΕ εμφανίζονται αποδυναμωμένες λόγω της κρίσης του COVID-19 κι ευάλωτες σε επιδοτούμενες ξένες εξαγορές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη διασφάλιση κανόνων δίκαιου ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις ώστε να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις. Η Επιτροπή ξεκίνησε, επίσης, δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά. Παράλληλα, η ΕΕ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, καλώντας τα κράτη μέλη να ελέγχουν διεξοδικά τις επενδύσεις (ΑΞΕ) από τρίτες χώρες για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.

Το εμβόλιο

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο, για το οποίο όλος ο κόσμος περιμένει με αγωνία τα χαρμόσυνα νέα, η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Αυγούστου.

Η σύμβαση θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την αγορά εμβολίου κατά της COVID-19, καθώς και τη δωρεά του σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή την ανακατεύθυνσή του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω της σύμβασης, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν κατ’ αναλογία βάσει του πληθυσμού.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς διερευνητικές συνομιλίες με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.