Αλλαγές στα εργασιακά: Οι υπερωρίες θα «επιστρέφονται» στον εργαζόμενο ως ρεπό ή μέρες άδειας
Σημαντικές αλλαγές έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα στα εργασιακά.
Όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας, μάλιστα και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα, αναμένονται μεταρρυθμίσεις, που θα συνδέονται, φυσικά, με την πρόταση που πρέπει να κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο, χαρακτηριστικά, για «παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα», οι οποίες και πρέπει να καταργηθούν και έτσι, τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου για τα εργασιακά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μάλιστα, μίλησε για μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, εφόσον το επιθυμούν, όπως είπε, οι εργαζόμενοι, και χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το protothema.gr, οι αλλαγές στα εργασιακά θα προβλέπουν ευελιξία στη χρήση των υπερωριών, το ψηφιακό ωράριο, τη θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή απεργίας και εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, προκειμένου να προβλέπεται σε πραγματικό χρόνο η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που μελετώνται, ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ 35 και 45 ωρών εβδομαδιαίως κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη σε επίπεδο επιχείρησης. Όσο για τις επιπλέον ώρες, δεν θα χρεώνονται ως υπερωρίες, αλλά θα «επιστρέφονται» στον εργαζόμενο ως ρεπό ή ημέρες άδειας.
Πληροφορίες, στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρουν πως το πλαφόν των υπερωριών θα αυξηθεί σε όλους τους κλάδους στις 120 ώρες το εξάμηνο από 98 που ισχύει σήμερα (στη βιομηχανία).