Τι θα γίνει με την έδρα του καταδικασμένου Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο: Θέμα και με τον υπάλληλό του Γερμενή (vid)
Μετά τη χθεσινή μεγάλη και ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των ποινών των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση, πολλά είναι τα σενάρια για το τι θα γίνει με την έδρα του Γιάννη Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Γιάννης Λαγός, να θυμίσουμε, είναι μεταξύ των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση. Θέμα, ωστόσο, έχει προκύψει και με τον Γιώργο Γερμενή, τον περίφημο «Καιάδα» της Χρυσής Αυγής, τον άνθρωπο πίσω από το «εγέρθητι», ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος του Λαγού. Αμφότεροι τα έχουν σπάσει με τη Χρυσή Αυγή εδώ και καιρό (η αστυνομία ήδη πονοκεφαλιάζει για το ενδεχόμενο να συναντηθούν με τον Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές Κορυδαλλού...), ωστόσο ο Λαγός δεν παρέδωσε την έδρα του, έχοντας ιδρύσει, μάλιστα, το δικό του του κόμμα, την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση.
Από χθες (7/10), λοιπόν, όταν και βγήκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι νομικές υπηρεσίες της Ευρωβουλής έχουν πάρει «φωτιά» για την περίπτωση Λαγού, καθώς προσπαθούν να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες.
Για τον Γιάννη Λαγό συγκεκριμένα, η αρμόδια αρχή ζητά από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής την άρση της ασυλίας και η ολομέλεια της Ευρωβουλής την εγκρίνει στη συνέχεια.
Αν το δικαστήριο αποφασίσει πως η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, τότε οι ποινές ισχύουν άμεσα, και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της σύλληψης από τις βελγικές αρχές.
Αν, όμως, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, τότε η ποινή θα ισχύσει μετά την εκδίκασή της και μέχρι τότε ο Γιάννης Λαγός θα μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες της Ευρωβουλής.
Σημειώνεται ότι, αν την χάσει, η έδρα του Γιάννη Λαγού θα αναπληρωθεί από τον πρώτο αναπληρωτή με τους περισσότερους σταυρούς, ανεξαρτήτως κόμματος.
Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τον Γιώργο Γερμενή, που είναι υπάλληλος του Λαγού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πληρώνεται από αυτόν, με έδρα, ωστόσο, στην Ελλάδα και όχι τις Βρυξέλλες, τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς σε αυτή την περίπτωση τίθεται θέμα απλής απόλυσης.