Προωθείται διάταξη για απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ, τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Στη δημοσίευση ΦΕΚ με το οποίο θα απαγορεύεται η πώληση διαρκών αγαθών (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιγνίδια, βιβλία, κλπ) από τα σούπερ-μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα ώστε να να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προχωρά η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, έως ότου ξαναπάρει μπρος η οικονομική δραστηριότητα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης,.
«Όσο παραμένουν οι επιχειρήσεις κλειστές, το κράτος πρέπει να τις βοηθάει. Όταν με το καλό βρεθεί το εμβόλιο και αρχίσει πάλι η οικονομία να λειτουργεί, τότε θα σταματήσει και η επιστρεπτέα προκαταβολή» υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε τα στοιχεία δύο ερευνών που έγιναν για το ΕΕΘ. Η μία αφορούσε δημοσκόπηση κοινής γνώμης για την άποψη των πολιτών για υγειονομικά και για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία και η άλλη αφορούσε συγκριτικά στοιχεία για τα μέτρα που ελήφθησαν για την κρίση του κορονοϊού από την ελληνική κυβέρνηση και άλλες χώρες της Ε.Ε.
«Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία, είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαίο. Ήταν καθαρή η πλειοψηφία σε αυτό. Μια μειοψηφία λέει ότι έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα, αλλά η απάντηση της πλειοψηφίας είναι σαφής. Όπως και στην επίπτωση των οικονομικών μέτρων για την πανδημία, η πλειοψηφία είναι σαφής, ότι τα μέτρα ήταν σχετικά καλά, φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όλοι θα θέλαμε κάτι παραπάνω» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Πάντως, εικόνα μιας αδιάφορης κυβέρνησης δεν βγαίνει από αυτές τις έρευνες. Το αντίθετο. Και χαίρομαι, που βλέπω σε πολλά πράγματα υπάρχει μεγάλη ευαρέσκεια, όπως για την επιστρεπτέα προκαταβολή και για την (κάλυψη για την) αναστολή των εργαζομένων και για όλα αυτά».
Σε σχετική παρέμβαση του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη για τα τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα για το πάγωμα των τόκων ως το τέλος του χρόνου, αλλά ήταν εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του για δανεισμό επιχειρήσεων με μη τραπεζικά κριτήρια.
«Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να δίνουν δάνεια μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνουν ότι αυτά τα δάνεια θα επιστραφούν. Ειδάλλως είναι η συνταγή ολοσχερούς εθνικής καταστροφής. Πιστεύω ότι η προηγούμενη κρίση κάτι μας έχει διδάξει» είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε:
«Για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν τραπεζικά έχουμε φτιάξει την επιστρεπτέα προκαταβολή, επιπλέον η 4 και η 5, θα είναι το 50% μη επιστρεπτέο, έχουμε μέτρα, μέσω των περιφερειών, από το ΕΣΠΑ, για την επιδότηση , έχουμε πληρώσει τόκους των επιχειρηματικών δανείων της πρώτης φάσης της πανδημίας, έχουμε σειρά μέτρα για την αποζημίωση των ενοικίων και για τη στήριξη των εργαζομένων, αλλά δε θα παρέμβουμε να δοθούν δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Αυτό θα ήταν ακραία πράξη ανευθυνότητας».
«Τα μέτρα δούλεψαν, απεδείχθη από τους πίνακες που έβγαλε η Γιουροστατ. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας σε όλη την Ε.Ε. και στις 27 χώρες από το πρώτο lock down. 'Αρα, τα μέτρα που φτιάξαμε δούλεψαν . Σημειώνω , ότι στην αρχή, η Ελλάδα θεωρούνταν ότι θα ήταν η χώρα που θα είχε τις περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό. Άρα, όχι μόνο δούλεψαν, αλλά δούλεψαν σε μια χώρα, που όλοι θεωρούσαν ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ζημιά. Με την ίδια αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και εργατικότητα δουλεύουμε τώρα»
Ο υπουργός σχολίασε θετικά το νέο της ανακοίνωσης της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την προοπτική κάλυψης σε λίγους μήνες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τονίζοντας ότι τα νέα δημιουργούν για πρώτη φορά μια πολύ μεγάλη «ελπίδα εξόδου» από την κρίση του κορονοϊού και πρόσθεσε:
«Πρέπει να μείνουμε με τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές και όρθιες, μέχρι την έξοδο από τον εφιάλτη, μέχρι το εμβόλιο, Είναι μπροστά μας δύο, τρεις, τέσσερεις μήνες να κρατήσουμε γερό κουπί για να συμβεί αυτό».
«Πιστεύω, ότι το εμβόλιο θα έρθει η οικονομία θα είναι ακόμη όρθια και το 2021 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Προωθείται διάταξη για απαγόρευση μερικών βιομηχανικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ»
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι προωθείται διάταξη για απαγόρευση μερικών βιομηχανικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
Πρόσθεσε, επίσης ότι το μέτρο της έκπτωσης -40% στο ενοίκιο (μέρος του ενοικίου καλύπτεται και από την κυβέρνηση) για το επαγγελματικό ακίνητο είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα, ή να υπάρχουν δυσαναπλήρωτες απώλειες για τη μία, ή την άλλη πλευρά.
Σε ότι αφορά την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ για την κρίση της πανδημίας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατετάγη δεύτερη στους επίσημους πίνακες, σε σχέση με την ταχύτητα (απορρόφησης) και το μέγεθος της οικονομίας της για τον covid-19 μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και για αυτό και έκανε «ρεκόρ πληρωμών», περίπου επτά δισεκατομμύρια.
«Υπάρχει ένα μικρό ποσό χρημάτων ΕΣΠΑ από προηγούμενα χρόνια, έχω κάνει αίτημα να κάνουμε μετακίνηση του ποσού» ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας ότι εξετάζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και πρόσθεσε: «Γενικώς είναι δύσκολο για τους κανόνες του ΕΣΠΑ όπως ισχύουν μέχρι τώρα, πιστεύω ότι έχουμε επικαλεστεί ισχυρά επιχειρήματα, την ιδιαιτερότητα της εποχής της πανδημίας. Αν αυτή η απόφαση έρθει αυτό θα μας δώσει περίπου άλλο ένα δισεκατομμύριο».
Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναβολής».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα επιβράβευσης των συνεπών επιχειρηματιών, που άντεξαν στην κρίση και δεν έκαναν απολύσεις, όπως το γεγονός ότι και για τα «πράσινα» δάνεια ισχύει η πληρωμή των τόκων των επιχειρηματικών δανείων και η επιστρεπτέα προκαταβολή ένα και δύο είχαν σχετικές προβλέψεις και άλλες ρυθμίσεις.
«Η κυβέρνηση έχει πάρει σειρά μέτρων για να επιβραβεύσει τους συνεπείς, είμαι περήφανος να πω ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που έθεσε σε πρώτη ταχύτητα τους συνεπείς και μετά τους ασυνεπείς. Αυτό το κάνουμε και για λόγους καλλιέργειας φορολογικής και ασφαλιστικής και επιχειρηματικής συνείδησης»
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει να παγώσουν οι καταβολές υποχρεώσεων προς το κράτος, τραπεζικά δάνεια, δόσεις ασφαλιστικών εισφορών να προστατευτούν οι επαγγελματικές μισθώσεις, να «πιεστούν οι τράπεζες να είναι πιο γρήγορες», καθώς επίσης να ληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους και για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών.