«Λειτουργεί σαν εμβόλιο»: Έλληνας καθηγητής του MIT εξηγεί πώς βοηθά η μάσκα αν κάποιος κολλήσει κορονοϊό
«Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο κατά κάποιον τρόπο, γιατί αν κάποιος κολλήσει μικρή δόση κορονοϊού, θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο οργανισμός του να τον καταπολεμήσει. Η ασθένεια θα είναι λιγότερο οδυνηρή. Η μάσκα δεν μειώνει μόνο τη μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου».
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η χρήση της μάσκας θα καθορίσει αν θα υπάρξει και επόμενο lockdown τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Όσον αφορά στο τωρινό lockdown, θεωρεί ότι αν τα μέτρα τηρηθούν, τότε σε δύο με δυόμιση εβδομάδες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα, έως και μηδενισμό κρουσμάτων. Ο κ. Κέλλης μιλάει για το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer, καθώς επίσης και για τα υπόλοιπα εμβόλια, που βρίσκονται σε τελικά στάδια δοκιμών, και για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Μείνετε σπίτι και φορέστε μάσκες όταν βγούμε από το lockdown. Ακούτε τις αρχές. Ακούτε τους επιστήμονες. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία δουλεύει με τους επιστήμονες. Αντιδρά γρήγορα και με στιβαρότητα. Εμείς ως πολίτες πρέπει να της συμπαρασταθούμε, όσο περισσότερο μπορούμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΜΙΤ.