Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου καλεί σε επέτειο με λιτό και συμβολικό τρόπο: Κοινό κείμενο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25
Κάνοντας λόγο για «αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης», να απαγορεύσει τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, κείμενο, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΚΚΕ και υπογράφηκε από βουλευτές και τις ηγεσίες τόσο του κομμουνιστικού κόμματος όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, ζητάει την απόσυρση της απόφασης για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων!
Είναι μία από τις σπάνιες φορές που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οποίο και αν είναι αυτό, συμφωνεί με κείμενο του ΚΚΕ.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφουν το παρακάτω κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μάλιστα, φέρεται πως είχε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ το κείμενο υπογράφουν, επίσης, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.
Το κείμενο αυτό απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.
Το κείμενο αναφέρει:
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.
Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική, αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».
Κατά της αστυνομικής επέμβασης και κάλεσμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση για την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή (13/11) εξέδωσε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και την άρνησή της απέναντι σε «αστυνομικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων των πανεπιστημίων».
«Εν μέσω πανδημίας σε έξαρση, η απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία, θα γίνει με λιτό και συμβολικό τρόπο, όπως αποφάσισε η επιτροπή εορτασμού. Καλούνται οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα να τιμήσουν την επέτειο στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού», τονίζει στην ανακοίνωσή της.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ και στο κτίριο Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έπειτα από σοβαρά γεγονότα που προηγήθηκαν, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέτοια περιστατικά τραυματίζουν τον επικείμενο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.
Η διοίκηση του Ιδρύματος δεν συμφωνεί με αστυνομικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων των πανεπιστημίων και συστηματικά επιδιώκει με κάθε τρόπο, όπως και επίμονα έπραξε στην προκειμένη περίπτωση, την αποτροπή της αστυνομικής επέμβασης.
Η βία, η παραβατικότητα και οι επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους είναι αντίθετες στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους του Πανεπιστημίου, που στηρίζονται στην ελευθερία των ιδεών. Υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του και διαμορφώνουν μια εικόνα που αδικεί το σημαντικό έργο που επιτελείται σε αυτό.
Εν μέσω πανδημίας σε έξαρση, η απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία, θα γίνει με λιτό και συμβολικό τρόπο, όπως αποφάσισε η επιτροπή εορτασμού. Καλούνται οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα να τιμήσουν την επέτειο στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊου».