Έντονη ανησυχία για τη διασπορά στην Αττική: Δεν αποκλείεται lockdown τύπου Μαρτίου, δύσκολοι οι επόμενοι δυο μήνες
H επιδημιολογική εικόνα σε αρκετές περιοχές της χώρας ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα από το πρωί του Σαββάτου.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στο Open, τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν ότι αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ένα ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.
Επίσης, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα.
Πώς μπήκε στο «κόκκινο» η Αττική
Στοιχεία για το πώς «κοκκίνισε» η Αττική και το πώς η διαδρομή των τελευταίων 15 ημερών παραπέμπει στην πορεία της Θεσσαλονίκης του Οκτωβρίου παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα και με τα όσα λένε οι επιδημιολόγοι και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αττική είχε συμπεριφορά και εξέλιξη αύξησης των ενεργών κρουσμάτων όπως και η Θεσσαλονίκη, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση των ενεργών κρουσμάτων.
Από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές έκαναν επίσης και κάποιες επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά πιθανόν μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα όπου τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ υπήρξε συνολικά υψηλή κινητικότητα στους δρόμους.
Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία ότι τα κρούσματα στα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της Αθήνας.
Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες
«Πρέπει να κρατηθούμε ζωντανοί τους επόμενους δύο μήνες περίπου, που αποτελούν τον κρίσιμο χρόνο που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι πιο ευπαθείς ομάδες», είχε επισημάνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, κάτι που επανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Σύψας. Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτήρισε ασταθείς επιδημιολογικά τους επόμενους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.