Όταν ο Αϊνστάιν έγινε πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη, διαμαρτυρόμενος για την αποβολές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Gazzetta team
Όταν ο Αϊνστάιν έγινε πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη, διαμαρτυρόμενος για την αποβολές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν με το τηλεγράφημά του, διαμαρτυρόταν για την αποβολή 5 φοιτητών λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Σαν σήμερα, το 1929 είχε κυκλοφορήσει ένα από τα πιο ιστορικά πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη και του ελληνικού Τύπου γενικότερα.

Και αυτό γιατί είχε ως πρώτο θέμα του το τηλεγράφημα διαμαρτυρίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου για την αποβολή 5 φοιτητών λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Βλέπετε εκείνη η εποχή, ήταν μία περίοδος διώξεων για όσους έχουν αριστερές πεποιθήσεις και οι Σακελλαρίου, Τσαγκαράκης, Μαρκοβίτης, Ματθαίου και Κοβατζίδης δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στο κλίμα με των ημερών, με αποτέλεσμα το συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών να αποφασίσει την αποστολή τους.

Αν και η απόφαση είχε παρθεί από την 1 Μαρτίου, υπό τον φόβο των μεγάλων αντιδράσεων αποφασίστηκε να τοιχοκολληθεί 11 ημέρες αργότερα, όταν και θα έκλεινε λόγω της αργίας.

 

Κάτι όμως που δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς με τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς το Αντιφασιστικό Συνέδριο στο Βερολίνο και την Επιτροπή Αμύνης των θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, το όλο θέμα έπαιρνε διαστάσεις...

Διαστάσεις που ήταν τόσο μεγάλες που έφτασαν στο σημείο, ο Άλμπερτ Αϊνστάν μαζί με άλλα δύο μέλη της Επιτροπής να στείλουν τηλεγράφημα διαμαρτυρίας και στην κυβέρνηση Βενιζέλου και στην Σύγκλητο.

Το μήνυμά διαμαρτυρίας προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο ανέφερε: «Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο. Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές. Καθηγητής: Αλμπέρ Αϊνστάιν», ενώ αυτό προς την Σύγκλητο έλεγε τα παρακάτω: «Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή των φοιτητών που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Απαιτούμε την άμεσο επαναγραφή τους. Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν Καθηγητής Ερρίκος Αίβε Καθηγητής Φριτς. Αλμπερτ Αινστάιν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ