«Χαλάρωση» lockdown: Όλα τα σενάρια για σχολεία, Πάσχα και εστίαση (vid)
- Διευκρινίσεις από τον Άκη Σκέρτσο
- «Κάναμε αγώνα ταχύτητας για τα self-tests»
- Για το Πάσχα
- Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού
Τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο (με εξαίρεση τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη), έχουν ανοίξει και η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, στο πλαίσιο της χαλάρωσης του lockdown.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το Πάσχα και το αν θα επιτραπούν ή όχι οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση να τονίζουν πως είναι νωρίς να μιλήσουν γι’ αυτό ενώ την Παρασκευή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθεί αν τελικά θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα θρανία από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, κάνοντας self test.
Αν τελικά οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία από τις 12 Απριλίου, στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα δηλαδή από τις 19 Απριλίου να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και όλες οι τάξεις των Λυκείων, πάντα με self test.
Η εστίαση, πάντως, είναι η τελευταία που θα ανοίξει κάτι που άλλωστε ανέφερε και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, τονίζοντας πως εκτιμά ότι το άνοιγμα θα γίνει μετά το Πάσχα.
Όλα, πάντως, θα κριθούν την Παρασκευή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση.
Διευκρινίσεις από τον Άκη Σκέρτσο
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και το «φρένο» ανοίγματος στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη μίλησε στο Mega την Τρίτη (6/4) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Παράλληλα αναφέρθηκε στον τουρισμό εξήγησε τι πρέπει να περιμένουμε για το Πάσχα, εστίασε στα σχολεία και έδωσε διευκρινίσεις για το πως θα γίνει άρση του lockdown.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των καταστηματαρχών στις «κόκκινες» περιοχές, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «Τους απαντώ ότι όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και να λειτουργήσει η οικονομία και η εκπαίδευση. Αυτή την προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας επειδή δε θέλουμε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Τίθεται θέμα υγειονομικό».
«Σε ό,τι έχει να κάνει με το λιανεμπόριο μιλάμε για μη αναλώσιμα προϊόντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από λίγες ημέρες. Σε ό,τι έχει να κάνει με αλλοιώσιμα προϊόντα, εκεί θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος στο ίδιο θέμα.
«Συμφωνώ ότι είναι δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε ανά εβδομάδα την καθημερινότητά μας. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση μετά από ένα χρόνο. Στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μία αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την Παρασκευή», είπε ακόμα και πρόσθεσε «Δυστυχώς αυτή είναι η συνθήκη της πανδημίας. Μέσα σε λίγες ημέρες μπορούν να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα. Μέσα σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν κάτι που οδήγησε σε αυτή την απόφαση».
«Κάναμε αγώνα ταχύτητας για τα self-tests»
«Για τα self-tests έχουμε κάνει αγώνα ταχύτητας, έχουμε προμηθευτεί τα αναγκαία τεστ, και ξεκινάμε σήμερα τον εφοδιασμό των φαρμακείων. Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια», είπε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα των λυκείων.
Απαντώντας το αν αυτό θα ισχύσει και για τις τρεις «κόκκινες» περιοχές, ο ίδιος είπε ότι «Όπως και με το λιανεμπόριο, έτσι και με την εκπαίδευση, στη Θεσσαλονίκη το λιανεμπόριο λειτουργούσε 37 ημέρες παραπάνω από την Αττική. Αντίστοιχα και στην εκπαίδευση, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε περισσότερο. Έχουμε να κάνουμε με μια αναπλήρωση που πρέπει να γίνει».
«Όταν έχουμε επάρκεια τεστ και για το λιανεμπόριο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και όλο το λιανεμπόριο με τη χρήση τους. Αυτή τη βδομάδα θα είναι ανοιχτά τα ΑΜΚΑ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των σχολείων. Οπότε δε θα μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να πάρει τεστ προς το παρόν», εξήγησε σε σχέση με τα τεστ.
Για το Πάσχα
Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό, ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος, ενώ τόνισε ότι «Το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».
Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού
«Υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον Απρίλιο θα έχουμε τους διπλάσιους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Στο τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο “Ελευθερία” τα πολύ μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι covid free νησιά. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό και θα δοθεί μια προτεραιότητα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού.
«Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Φονικό στη Μακρινίτσα: «Βοήθεια σώστε με, έχει έρθει να μας σκοτώσει», φώναζε η 28χρονη
- Προσπάθησε να αποφύγει την καραντίνα κάνοντας 40 χιλιόμετρα σκι
- Survivor: Ο Σάκης αφιέρωσε τη νίκη στην… αντίπαλο Μαριαλένα, «μου λείπει πολύ» (vid)
- Η πιο αστεία κλοπή: Σκύλος αρπάζει το μικρόφωνο ρεπόρτερ και αρχίζει να τρέχει (vid)