Τα ΜΑΤ εκπαιδεύονται, κάνοντας τους κουκουλοφόρους: «Χρήσιμο να ξέρεις πως είναι να δέχεσαι δακρυγόνο»
Μετά από περίπου 10 χρόνια, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Καθημερινής» τα ΜΑΤ εκπαιδεύονται ξανά, καθώς η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στο... μακρινό 2011.
Το πρόγραμμα είχε διάρκεια τριών ημερών και σε αυτό μετέχουν κάθε φορά δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) και δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Τις δύο πρώτες ημέρες οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται σε θέματα τακτικής, ενώ την τρίτη παρακολουθούν ομιλίες από νομικούς και ψυχολόγους στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Καισαριανή.
Αυτό όμως που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οτι το γεγονός πως οι οι διμοιρίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου η μία εκτελούσε χρέη αστυνομικών και η άλλη κουκουλοφόρων. Κάτι που σημαίνει οτι η μία έπρεπε να πετάξει πέτρες και αντικείμενα στους συναδέλφους της...
«Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν πώς είναι να δέχεσαι δακρυγόνα ή νερό από τις υδροφόρες», ανέφερε στην «Καθημερινή» αρμόδια αστυνομική πηγή, με το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει νέες τακτικές αντιμετώπισης πλήθους, όπως επίσης και διάλυσης συγκεντρώσεων. Στη νέα νομοθεσία για τις δημόσιες συναθροίσεις, εξάλλου, υπάρχει σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση που οι διοργανωτές δεν έχουν λάβει σχετική άδεια. Επιπλέον, οι αστυνομικοί μαθαίνουν να επιχειρούν μαζί με τους «Αίαντες», κάτι που δεν είχε συμβεί από τότε που η Αστυνομία προχώρησε στην προμήθειά τους.
Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αστυνομικοί υποχρεώνονται, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, να διανύουν τρέχοντας απόσταση 2,5 χιλιομέτρων με πλήρη εξάρτυση, με στόχο να βελτιώσουν την ταχύτητα, κυρίως όμως την αντοχή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Τρομακτικές εικόνες από την Θεσσαλονίκη από την επίθεση στους οπαδούς του ΠΑΟΚ (vid)
- Πάσχα με 9 άτομα μέσα στο σπίτι και 12 σε αυλές
- Ανακοίνωση από Άδωνι: «Δεν υπάρχει πρόστιμο για όποιον φεύγει στις 23:00 από εστιατόριο» (vid)
- Αδιανόητο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία: Στο Ν. Δελχί είχαν οξυγόνο για μόλις 90 λεπτά